- ny spændende snapsebog
Går
du en tur på et loppe- eller bogmarked er der en god mulighed for at du
støder på en snapsebog. Det er logisk nok, da snapsen og kryddersnapsen
har en markant plads i den danske kulinariske historie. Det er faktisk
først indenfor de sidste par generationer, at snapsen som et bredt
folkeligt fænomen er blevet forvist til jule- og påskebordet eller som
en fast makker til silden til et frokostbord hos mormor. Og når man så
endelig møder snapsen, så er det en kommenbefængt nedfrossen satan, der
bare skal kastes forbi smagsløgene med efterfølgende skæren ansigt og et
”føj for pokker”. Det er synd, det er rigtig synd for en kryddersnaps
kan være det flydende umami, der løfter din madoplevelse op på et højere
niveau. Og det er ikke engang specielt svært at lave en god
kryddersnaps – det er helt utroligt let.
God basisbog – med udfordringer og nytænkning
Der
findes et hav af snapsebøger i handlen lige nu. Det skyldes nok mest af
alt, at de opskrifter man benyttede for 100 år siden ikke har udviklet
sig synderligt meget. Urterne, bærrene og hvad man ellers benytter er
stadigvæk til stede i den danske natur og i køkkenhaverne og
principperne er de samme.
Kokken Rasmus Leck Fischer har begået en snapsebog – Snaps – naturen på flaske
-, der i den grad har fanget min opmærksomhed. Først og fremmest fordi
han har en glimrende og meget simpel indføring i hvordan man laver en
kryddersnaps og så kan man mærke passionen gennem teksten og de meget
flotte billeder som Flemming Gernyx har bistået med Hver eneste
opskrift er flankeret med lidt baggrund om emnet, der laves snaps på
eller om selve snapsen – så har du altid et par replikker du kan fyre
af, mens du triumferende skænker din egen snaps op for dine imponerede
gæster.
Det nye nordiske køkken – i baren!
Rasmus
Lecks snapsebog har – udover den fine grundintroduktion til hvordan man
laver snaps – en ekstra udfordring og en pointe som jeg finder meget
spændende. Det nordiske køkken har haft maksimal opmærksomhed i flere år
nu. Der er stor fokus på brug af lokale urter, bær og smage. I norden
findes nogle af verdens bedste bartendere. Og alligevel bruger
bartenderne de samme typer alkohol som alle andre bartendere i hele
verden gør! Rasmus Lecks bog indeholder et særdeles spændende kapitel om
brug af nordiske snapse i drinks, hvor både klassiske drinks og helt
nye cocktails bliver præsenteret. Denne bog er det endegyldige bevis på
at snapse ikke er forbeholdt mormors frokostbord, men har sin
berettigelse i selv de mest farvestrålende og smarte drinks.
Denne
snapsebog har sin klare berettigelse i at den både giver den nysgerrige
nybegynder en rigtig god introduktion til at lave snapse og giver
spændende udfordringer for den øvede snapsemager. Samtidig kan denne
bogs afsnit danne skole for de nordiske snapses indtog i bartendernes
store arsenal. Denne snapsebog kan være med til at hive (krydder)snapsen
frem i spotlightet igen. Det fortjener den!
Enebærsnaps og tonic
- en klassiker i danske klæder
Ingredienser
4 cl enebærsnaps - find opskriften på enebærsnaps i Snaps - naturen på flaske
1 tyk skive citron
3 enebær
Store isterninger
1½ dl tonic
Opskrift
Tryk enebærrene let med siden af en kniv, og læg dem i et frossent glas, tilsæt store isterninger og enebærssnaps, og gnid så kanten af glasset med citronskallen. Tilsæt enebærsnaps, dernæst tonic, og rør så rundt.
Baggrund
Her kan du snyde. Det kan faktisk godt gå an at købe tørrede enebær i supermarkedet og slippe afsted med et rimeligt resultat, men det bedste er selvfølgelig at finde en enebærbusk. Derved oplever man også, at selve grenen på sigt vil tilføre sin særlige cigarkasseduft til drikken, og det er fantastisk. I første omgang er det bare nålene og bærrene, der vil skabe en ginlignende snaps, men grenen runder det hele rigtig fint af, så lad den endelig ligge i flasken.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar