onsdag den 20. november 2013

Snaps – naturen på flaske



- ny spændende snapsebog

Går du en tur på et loppe- eller bogmarked er der en god mulighed for at du støder på en snapsebog. Det er logisk nok, da snapsen og kryddersnapsen har en markant plads i den danske kulinariske historie. Det er faktisk først indenfor de sidste par generationer, at snapsen som et bredt folkeligt fænomen er blevet forvist til jule- og påskebordet eller som en fast makker til silden til et frokostbord hos mormor. Og når man så endelig møder snapsen, så er det en kommenbefængt nedfrossen satan, der bare skal kastes forbi smagsløgene med efterfølgende skæren ansigt og et ”føj for pokker”. Det er synd, det er rigtig synd for en kryddersnaps kan være det flydende umami, der løfter din madoplevelse op på et højere niveau. Og det er ikke engang specielt svært at lave en god kryddersnaps – det er helt utroligt let.

God basisbog – med udfordringer og nytænkning
Der findes et hav af snapsebøger i handlen lige nu. Det skyldes nok mest af alt, at de opskrifter man benyttede for 100 år siden ikke har udviklet sig synderligt meget. Urterne, bærrene og hvad man ellers benytter er stadigvæk til stede i den danske natur og i køkkenhaverne og principperne er de samme.

Kokken Rasmus Leck Fischer har begået en snapsebog – Snaps – naturen på flaske -, der i den grad har fanget min opmærksomhed. Først og fremmest fordi han har en glimrende og meget simpel indføring i hvordan man laver en kryddersnaps og så kan man mærke passionen gennem teksten og de meget flotte billeder som  Flemming Gernyx har bistået med Hver eneste opskrift er flankeret med lidt baggrund om emnet, der laves snaps på eller om selve snapsen – så har du altid et par replikker du kan fyre af, mens du triumferende skænker din egen snaps op for dine imponerede gæster.

Det nye nordiske køkken – i baren!
Rasmus Lecks snapsebog har – udover den fine grundintroduktion til hvordan man laver snaps – en ekstra udfordring og en pointe som jeg finder meget spændende. Det nordiske køkken har haft maksimal opmærksomhed i flere år nu. Der er stor fokus på brug af lokale urter, bær og smage. I norden findes nogle af verdens bedste bartendere. Og alligevel bruger bartenderne de samme typer alkohol som alle andre bartendere i hele verden gør! Rasmus Lecks bog indeholder et særdeles spændende kapitel om brug af nordiske snapse i drinks, hvor både klassiske drinks og helt nye cocktails bliver præsenteret. Denne bog er det endegyldige bevis på at snapse ikke er forbeholdt mormors frokostbord, men har sin berettigelse i selv de mest farvestrålende og smarte drinks.

Denne snapsebog har sin klare berettigelse i at den både giver den nysgerrige nybegynder en rigtig god introduktion til at lave snapse og giver spændende udfordringer for den øvede snapsemager. Samtidig kan denne bogs afsnit danne skole for de nordiske snapses indtog i bartendernes store arsenal. Denne snapsebog kan være med til at hive (krydder)snapsen frem i spotlightet igen. Det fortjener den!

Enebærsnaps og tonic
- en klassiker i danske klæder


Jeg er så heldig, at jeg har fået lov til at gengive en af Rasmus’ opskrifter fra bogen. Mit valg er faldet på den fordanskede Gin&Tonic – den vil være en god starter for den nysgerrige snapsemager og resultatet vil utvivlsomt både forbløffe og begejstre.

Ingredienser
4 cl enebærsnaps - find opskriften på enebærsnaps i Snaps - naturen på flaske
1 tyk skive citron
3 enebær
Store isterninger
1½ dl tonic

Opskrift
Tryk enebærrene let med siden af en kniv, og læg dem i et frossent glas, tilsæt store isterninger og enebærssnaps, og gnid så kanten af glasset med citronskallen. Tilsæt enebærsnaps, dernæst tonic, og rør så rundt.


Baggrund
Her kan du snyde. Det kan faktisk godt gå an at købe tørrede enebær i supermarkedet og slippe afsted med et rimeligt resultat, men det bedste er selvfølgelig at finde en enebærbusk. Derved oplever man også, at selve grenen på sigt vil tilføre sin særlige cigarkasseduft til drikken, og det er fantastisk. I første omgang er det bare nålene og bærrene, der vil skabe en ginlignende snaps, men grenen runder det hele rigtig fint af, så lad den endelig ligge i flasken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar