Sommeren 2014 blev holdt i vores sommerhus på Læsø og en af de
mange dejlige gastronomiske genopdagelser, var varmrøgede rejer fra den
lokale fiskehandler. Og jeg indrømmer gerne, at når jeg er på Læsø,
røger jeg ikke mine rejer selv. Så køber jeg dem hos Thorsen Fisk i
Østerby Havn.
Hvis du alligevel er på Læsø, så tag forbi Thorsen og køb
jomfruhummere, snak med ejeren Christian om hvilken fisk du skal købe og
slut af med at købe tre fiskefrikadeller. En lille anokdote om Thorsens
fiskefrikadeller er at jeg for nogle år siden snakkede med min øverste
chef lige inden jeg skulle på sommerferie. Snakken gik på hvor jeg
skulle holde ferie og jeg nåede dårligt nok at fortælle at vi skulle til
Læsø før hans øjne lyste helt op. Nogle år tidligere havde han været på
teltferie med sin familie på Læsø og var startet på campingpladsen i
Østerby Havn. Det var meningen, at de skulle hele øen rundt, men endte
med at blive liggende i Østerby Havn, hvor der blev indtaget masser af
fisk fra Thorsen og ikke mindst hans fiskefrikadeller som min daværende
chef skulle have mindst en af hver dag. Og jeg forstår ham - jeg skal
også helst have en fiskefrikadelle om dagen når jeg er på Læsø!
Tilbage til de varmrøgede rejer, der fungerer perfekt som en forret eller en lille snack.
Du kan røge rejerne på flere måder. Her er to hurtige måder at røge
rejer på. Fælles for dem begge er at rejerne skal være pillerejer og at
de gerne må ligge i en saltlage i 3-4 minutter inden de skal røges og
at de - når de skal røges - skal være helt tørre.
I røgeovn
Placer rejerne i ét lag på en lille rist. Hold temperaturen på 50-60 grader og røg rejerne i 15-30 minutter. Smag undervejs.
I kuglegrill
Hæld røgesmuld i bunden af din grill og sæt ild til den. Du kan
bruge lidt sprit eller en tændblok til at få gang i smulden. Mens du
venter på at flammerne dør ud og smulden ryger fint, lægger du rejerne
på risten. Når flammerne er væk, sætter du risten på grillen og lukker
for låget. 15-30 min. Smag undervejs.
Denne sommer har jeg serveret en sauce tartare til de varmrøgede rejer. Opskriften på den får du om få dage.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar