Rabarber med sukker og vodka efter bare et døgn |
Jeg har gennem det seneste års tid eksperimenteret en del med at lave snapse og likører. Det passer ikke helt Hustruen. Måske skyldes det at jeg optager en del af vores ene køkkenskab til mine eksperimenter. Måske skyldes det blikkene fra ekspedienten i Netto, når jeg beder om tre flasker "af den billigste vodka du har". Og nok mest af alt fordi jeg aldrig rigtig lavede noget som faldt i Hustruens smag når det kommer til snaps og likør. Det har jeg besluttet mig at lave om på, så jeg har kastet mig over denne rabarberlikør! Den passer perfekt til en sommeraften, evt. med en rabarbertrifli eller som spiritusbidraget i en trifli.
Du skal bruge:
500 g rabarber, renset og skåret i mindre tern
200 g sukker
1 flaske vodka
(evt. en flækket stang vanilje)
Sådan gør du:
Rens, skær, bland og ryst. Stil til side i mindst 6 uger og op til 6 måneder. Hvis du vælger den sidste løsning, så har du smag af sommer til det grå og kedelige efterår og vinter. Når du ikke kan vente mere, sier du rabarberne fra væsken og lader likøren trække i 1 måned.
YEEEEEES!!! Det holder 100% og hvor vil jeg glæde mig til at læse mange flere opskrifter af den type.
SvarSlet- Skal de sies fra efter 6 måneder, eller må man lade dem blive i?
Og har du en god på Limoncello?
Efter 6 måneder er alle de gode smagsstoffer ved at være trukket ud af rabarberne, så det giver ikke noget at lade dem blive i likøren. Jeg ville ikke lade dem blive i derefter (derudover, så skal du nok have lavet en del portioner, for erfaringen siger mig at rabarberlikør forsvinder HURTIGT!) :-)
SvarSletJeg har faktisk en på limoncello og den er på min udgivningsliste som kladde lige nu. Bliv hængende omkring bloggen, så kommer den ;-)
Super!! Jeg må ned og købe en ordentlig skudefuld rabarber!
SvarSletLæste lige hele din blog igennem, og derfor også om porsen. Var sidste sommer ude med Thylandia og brygge porsesnaps. De tilsætter en smule citron og appelsin-skal. Bare en tanke, hvis du vil lege lidt med den en dag :-)
Hvis du skal eksperimentere, så brug nogle mindre glas, hvor du tilsætter mindre mængder og så kan du jo filtrere rabarber fra f.eks. hver 3. måned og så smage forskellen. Det er sådan jeg plejer at lege når jeg prøver nye likører af og derfor at jeg syntes at der ikke rigtig var forskel på 6 måneder, 9 måneder og 12 måneder. :-)
SvarSletJeg noterer mig det med appelsin og citron og så må jeg prøve det af til sommer når vi tager til Læsø ;-) Tak!
Hej Mads.. nu måtte jeg jo lige se, om Du havde en opskrift på rabarberlikør på bloggen.. bingo! Den er hermed tyvstjålet -skal bare lige have købt en flaske vodka (eller 2)
SvarSletHvilken vodka er Din foretrukne til formålet??
@Stine - ærligt?? Den billigste fra Netto. Karloff tror jeg at den hedder. Du kan få en flaske for under 60 kr. Det har i øvrigt givet en del interessante kommentarer fra nævenyttige kasseassistenter når jeg har været i Netto kl 10 om formiddagen og bedt om "2 flasker af jeres billigste vodka... og ja, jeg ved godt at jeg var her i går for at købe 2 flasker!!" :-)
SvarSletkender godt kommentarerne.
SvarSlettænker på dengang jeg var praktiserende psykolog, køber 5 flasker, og joker med ekspedienten.... da jeg vender mig om...... behøvs jeg at skrive mere???
det var ike morsomt.... før lang tid efter..... rygterne går hurtig i de små landdistrikter...
Perfekt - det skal nogle af de skønne planter fra fryseren bruges til - tak for inspirationen!
SvarSletTror jeg vil prøve at lave en lille portion med sødestof i stedet for sukker, og se om det holder - mon ikke vodkaen bør konservere nok, så sukkeret ikke har betydning? Anyway, det finder vi ud af om et halvt års tid :-)
Kære Heidi,
SvarSletJeg har aldrig hørt om nogen, der har brugt kunstigt sødestof til en likør. Derfor synes jeg at det lyder spændende at du laver en lille prøveversion inden du kaster dig ud i det. Meld endelig tilbage.
Behøver jeg sige at jeg i år har lavet 3 liter rabarberlikør og at jeg måske skal have sat mere over til vintermånederne? :-)
Har også lavet den utroligt lækre likør, da jeg siede den blev jeg lidt "nærig" og tænkte, der må være meget mere godt i de rababer!! Havde en flaske Asti på lager, som jeg hældte over rababerne og lod den trække til næste dag, siede og nød den dejlige drink der kom ud af det resultat. Tænker at en lidt sød hvidvin også ville være god til at skylle det gode ud af rabarberne :-)
SvarSlet@Anonym - jeg synes det er ualmindeligt godt tænkt! Jeg husker på det!
SvarSletNormalt plejer jeg at gemme de frugter jeg har lavet likør på (selvom rabarber er en grøntsag, så er det alligevel lidt en frugt) og laver enten marmelade af dem - jordbær, der har været i rom bliver til en vidunderlig marmelade - eller gemmer dem og putter dem i kager.
Hej Mads - jeg har købt faktas billigste vodka som nok er i samme stil som den fra netto. Nu har jeg så rabarberne til at stå og trække og kom så til at tænke på om der her er nødvendigt at hæve alkoholprocenten ligesom med jordbær-rommen? Vodkaen er jo "kun" på 37,5%
SvarSletHej Halvamerikaner,
SvarSletDet korte svar er; nej. :-)
/Mads
Og det lange? :-)
SvarSletDet lange er at likører generelt er meget svagere i alkoholstyrken end f.eks. snapse. Normalt ligger en likør indenfor 15-30%. En af forskellene på en likør og en snaps er at likøren, grundet det høje sukkerindhold, er meget mere sød.
SvarSletLikører kan du også i langt højere grad blande med anden spiritus eller non-alkoholiske drikke - kort sagt cocktails.
Hej Mads
SvarSletHvordan opbevarer du frugter/rabarber, når du gemmer dem efter, de er siet fra?
Mvh. Mia
Hej Mia,
SvarSletJeg gemmer dem i et glas med låg, som jeg har skoldet lige inden kvaset kommer ned i. Det ryger i køleskabet, hvor det kan holde sig i ret lang tid. Det får det bare ikke lov til herhjemme, hvor der altid er en mulighed (læs kage) for at komme af med det.
/Mads
Tak for den fine opskrift, jeg har nu sat en "portion" over og væbner mig med tålmodighed :-)
SvarSletTillader mig at kopiere din fremgangsmetode i min madwiki, men lover at linke til dig, håber det er ok.
Knock yourself out... :-)
SletHej Mads:)
SvarSletJeg blev inspireret af din rabarberlikør, har nu haft flasken til at lagre i små 3 år. Den har nu ændret farve til flot gylden brun. Der var lidt bundfald, så jeg har filtreret den, og smagt på sagerne. NØJ, hvor er den blevet lækker!! Den er nu mere blød og rund i smagen. Men stadig med bid. Den er ligeså lækker som min hassellikør. Så den er perfekt til den gode kop kaffe og den hjemmelavede is, eller trifili.
Jeg brugte 4 jordbærrabarber, 200g økologisk rørsukker og en hel flækket vaniljestang. Trak i 6 md.
Skal helt sikkert have sat et par stykker mere over i år! :)
Mvh Bo
Hej Bo
SletHvor fedt! Og i virkeligheden er det noget af det, der er fedt ved at lave kryddersnapse og likører - udviklingen stopper aldrig, da der ikke er nogen stoffer til at gøre snapsen eller likøren stabil. Jeg må også indrømme, at der endnu ikke er en rabarberlikør, der har overlevet i tre år hjemme hos os, men måske skulle jeg se at få gemt en flaske eller to bagerst i et skab meget snart :-)
Hej Mads, det var lige præcis denne her opskrift jeg ledte efter, tak! :)
SvarSletJeg skal dog bruge min om en 2ugers tid, tror du det kan gå? Det er vel mere for smagens skyld, at den skal trække længe, eller hvordan med det?
MVH. Louise :)
Kære Louise
SletSmid en mail til mig på mads@maus-snaps.dk Jeg har måske en løsning til dig!
/Mads
Hej Louise
SvarSletTror godt jeg kan svare, at det bliver en tynd omgang. Så du må have tålmodighed og vente de måneder det tager:-) Så du må lave en anden likør. Hvad med valnød/rosin? Hvad skal den nydes til?
Mvh Bo
Hej Louise
SvarSletTror godt jeg kan svare, at det bliver en tynd omgang. Så du må have tålmodighed og vente de måneder det tager:-) Så du må lave en anden likør. Hvad med valnød/rosin? Hvad skal den nydes til?
Mvh Bo
Hej Mads lige et spørgsmål vedr. din rabarberlikør, kan jeg bruge frosne rabarber hvis de ligger til optøning på et stykke køkkenrulle?
SvarSletMvh Solveig
Den bliver ikke ringere af, at man tilsætter lidt frisk ingefær.
SvarSletDet lyder bare lækkert, den opskrift skal prøves. Elsker alt med rabarber. ��
SvarSletBrøndum har lavet en rabarber/ingefær snaps - den må man vel også kunne lave selv? Kan man bruge frosne rabarber - eller vil det fortynde spiritussen for meget?
SvarSletKan man ikke bruge den klare Brøndum til Rabarberlikøren
SvarSletNej. Det er en likør, ikke en snaps.
SletStiller du den på køl mens den trækker 6 mdr? Eller står den i et køkken skab? Vil helt sikkert kaste mig ud i det snarest mulig :)
SvarSletHalløj. ☺ Nej den står bare nede i kælderen. Så hmm lidt på køl er den jo.
SvarSletTusinde tak dit hurtige svar. Vil gå i gang hurtigst mulig :)
SletSkal den stå på køl når den er siet? Fylder ret meget i køleskabet nemlig!?
SvarSletNej det skal den ikke. Da jeg tidligere skrev at den jo nok stod lidt på køl i min kælder, så er det få graders forskel vi snakker om. Så stil du den bare i et skab et sted de næste par år. Mvh Bo
SvarSletHvor køber du flasker med korkprop eller patentlåg henne. Både til opbevaring og eventuel til lidt finere til bordet/servering henne.
SvarSletHalløj. Jeg køber dem på flaskelandet.dk Kan se de får lunkne anmeldelser på TP. Men jeg har købt flasker og propper af 2 omgange, og det gik fint :) De har iøvrigt flere forskellige propper og skruelåg med trækant, hvis du nu har en flot flaske, som lige mangler det sidste i at se godt ud på hylden :-) Til det helt fine frokostbord, har jeg på et bagagerumsmarked fundet en flot holmegaard klukflaske. De store kan handles til få hundrede i det vestjyske ;-) Mvh Bo
SvarSletEr der nogen, der har opskriften - med mængdeangivelser - på rabarber/ingefær snaps á la Brøndums?
SvarSletKan man bruge de sene rabarber? Det frarådes til alm. vinbrygning, fordi de sidst på sommeren får en lidt ram smag. Mvh Anna
Det kan også anbefales at bytte vodkaen ud med gin.. :-)
SvarSletHej.
SvarSletHar lige filtreret min rabarber likør, den har trukket i ca 5 måneder,og har en fantastisk rød farve, men men men hvorfor har den fået en snert af bitterhed ?
Hej. Når du skriver bitter. Er det så som i at den har bid og varmer? Eller at den ikke er sød nok? Du kan jo prøve at skænke et lille glas, og røre lidt sukker i. Så finder du hurtig ud af om der er den vej du skal, eller om det er katten der har strintet på råvaren ;-) Mvh Bo
SvarSletDen er sød nok og har en fin smag af vanilie, men den er en lille smule besk/bitter, tænker selv at det måske kan være oxalsyren da den jo er lavet sidst på sommeren. Har ikke set katten strinte på mine planter, (men måske naboens mink lugt)
SvarSletHej. Skal jeg "skrælle" rabarberen? Altså tage det yderste lag af, som hvis det var en rabarber grød? :)
SvarSletKan man bruge rabarber der har været frosset?
SvarSletJeg har kommet 1/2 anis i efter rabarberne var filtreret. Den smag kan anbefales.
SvarSlet