Svigermor har startet en romtopf op og da hun og Pap-svigerfar var på Læsø, fik jeg til ansvar at fylde diverse frugter og bær fra Svigermors have på efterhånden som de blev modne. Det gjorde jeg naturligvis gerne. Og jeg kunne naturligvis ikke holde mine fede naller for mig selv, så jeg smagte da lige på den inden jeg fyldte frugter og bær på. Det smagte intet mindre end v-i-d-u-n-d-e-r-l-i-g-t!!
For dem, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med en romtopf, så er det en meget simpel måde at konservere sommerens frugter og bær på. Princippet er at man starter med at tage modne frugter eller bær, hælder sukker svarende til mellem 1/2-delen og 3/4-del af frugtens eller bærrenes vægt over bærrene og lader dem stå indtil sukkeret er begyndt at trække lidt ud. Herefter hælder man en god stærk rom over så det dækker og så venter man indtil næste sæt frugter eller bær er modne. Samme metode og sådan fortsætter man indtil ens krukke eller henkogningsglas er fyldt eller sæsonen er slut.
Og hvad bruger man det så til? Omkring jul eller bare i de mørke, kedelige og kolde vinteraftener, så tager man et godt dyk ned i sin romtopf og serverer frugterne med f.eks. vanilleis og lagen i et glas. Intentionen er at man kan blive ved og ved med at fylde på romtopfen og tage fra den så længe at alkoholprocenten er høj nok. Er den ikke det, grundet de vandholdige frugter og bær, begynder romtopfen at gære og dét er super bittert! Sørg derfor altid for enten at benytte en rom med en tilpas høj procent (55-60%) eller fyld efter med en smule Stroh rom på 80%.
Tilbage til min anekdote. Jeg smagte som sagt på Svigermors romtopf da der kun var kommet jordbær i og den altså var i sit tidlige stadie. Jeg besluttede mig for at det måtte jeg kunne arbejde med og lave en jordbærrom.
Det skal du bruge:
500 g. rensede jordbær
350 g. sukker
1 vanillestang
1 flaske rom (jeg vil anbefale en mørk rom)
evt. 1 dl Stroh rom.
Sådan gør du:
Rens og skær dine jordbær i halve. Bland dem med sukkeret og lad dem stå indtil sukkeret begynder at trække saft ud af jordbærene.
Hæld jordbær og sukker over i et stort henkogningsglas, flæk en vanillestang og smid den ned til jordbærene og hæld en flaske rom over. Hvis din rom er under 55%, så tilsæt noget Stroh rom på 80%, så alkoholprocenten bliver holdt oppe.
Ryst glasset nu og da indtil sukkeret er opløst og lad glasset stå mørkt. Efter 6 uger kan du godt begynde at drikke af rommen. Jeg vil nok vente indtil jul, sigte jordbær og vanillestang fra og lade rommen stå lidt og så servere det til desserter først i det nye år.
Hvornår er vi inviteret?
SvarSletSkal vi sige efter nytår? ;-)
SvarSletJa tak!
SvarSletSå klarer vi de første retter:)
Hej Mads
SvarSletJeg har tidligere arbejde med jordbær i drikke og synes at det får en lidt underlig smag.
Hvordan gik det med din Jordbær Romtopf, blev den tilpas sur/sød?
Vh Anders
Jeg er meget tilfreds med min. Den er som flydende slik.
SletJeg har blandet jordbær, sukker og vanille inden jeg tjekkede alcoholprocenten på den rom jeg har stående. Den er på 37,5 %
SvarSletKan jeg starte op med den, og så efterfylde med Stroh?
Hej Naja
SletDet kan du principielt godt, men vandet i jordbærrene vil få den samlede alkoholprocent til at falde ret meget og du risikerer derfor at der går en gæringsproces i gang inden du får hældt en stærkere rom på. Hvis det var mig, så ville jeg vente...
Tak for svar.
SvarSletJeg satte det på køl med det samme, og fylder flere procenter på i morgen😊
Hejsa. er ved at lave en portion pt, men et spørgsmål vedr. opbevaring når den har trukket nok. Skal den pasteuriseres når den er siet og fyldt på flasker?
SvarSletJeg har lavet mange snapse/likører på alle de bær man kan finde på at komme i en romtopf, og jeg bruger kun spiritus
SvarSletmed 37,5 til 40 %, det har aldrig gået i gæring. Hvis blot alkohol procenten er over ca. 20 procent så kan ingen gær leve. Jeg lader altid mine tomme flasker stå med en lille sjat billig vodka i, så behøver du ikke den store skoldning.