mandag den 18. juli 2011

Solbærlikør

Solbærren er ved at være moden og du burde gøre dig selv den tjeneste at du lige laver et par flasker solbærlikør. Det er meget nemt og hvis du har tålmodighed, så kommer resultatet til at smage så fuglene og de små fede englebasser synger.

Det skal du bruge:
Et halvt kg solbær
1 flaske mørk rom
200 g god honning

Sådan gør du:
Sørg for at rense solbærene så godt som du kan og bland dem så med den mørke rom og honningen i et stort glas med et tætsluttende låg. Der gælder i øvrigt den samme regel med solbær fra fryseren som med hindbær fra forleden - hvis du bruger frosne bær, så lad dem tø op i sprutten. Ryst glasset nu og da indtil honningen er opløst. Lad blandingen stå på bærrene i en måneds tid og filtrer bærrene fra. Lad solbærlikøren stå og hvile i mindst en måned inden du smager på den. Har du dog rigtig god tålmodighed, og det er derfor at du skal lave flere flasker, så gemmer du en flaske eller flere rigtigt godt væk og så hiver du den frem om 10 år. Så har smagen ændret sig og minder mere om en rigtig god portvin. Det kommer alt sammen an på hvor mange solbær du har til rådighed og hvor meget tålmodighed du har.

BONUS-INFO: Inspirationen til denne solbærlikør har jeg fra Toastmasteren (fra vores bryllup) og hans hustru. Da vi alle fire boede på Østerbro turnerede vi rundt på alle de små spisesteder vi kunne komme til i 2100. Der kom flere vidunderlige besøg på små franske brassserier og andre skønne små steder som vi ellers altid bare gik forbi og ikke overvejede at besøge. Senere er det blevet mere til hjemlig hygge efter at Datteren er kommet til og efter at Toastmasteren og hans hustru også venter barn. Ved en af disse hyggeaftener sidste efterår hev Toastmasteren en flaske solbærlikør frem som var lavet af hans hustrus morfar i 1987(!). Den smagte helt vidunderligt og jeg gik straks i gang med at eksperimentere med at lave min egen og har nu tre flasker stående lavet efter tre forskellige metoder.

6 kommentarer:

  1. Halvamerikaneren15. marts 2012 kl. 19.56

    Jeg er lidt nysgerrig efter at høre hvad de tre forskellige metoder er? :-)

    SvarSlet
  2. 1: tørrede solbær
    2: solbær fra frost
    3: solbær med blade fra busk.

    Samme fremgangsmåde, forskellige stadier af solbær.

    Favoritten bliver afsløret hos Gastromand når sæsonen kommer ;-)

    SvarSlet
  3. Vi har lige lavet 3 portioner og derefter lavede vi solbær/rom marmelade så går de jo ikke til spilde og det smager super skønt glæder os til solbærlikøren er klar;) tak for nogle fantastiske opskrifter;))

    MVH. Højer

    SvarSlet
    Svar
    1. av det var en lækker ide.. jeg har lige sat min første omgang over i aftes og skal nu vente laaang tid. Men lige om hjørnet venter så solbær/rom marmelade :O)

      Tak for inspirationen og tippet.

      mvh. Lis/ kbh.Ø

      Slet
  4. Hej Højer,

    Jeg takker! Og jeg takker også for inspirationen til at lave solbær/rom marmelade!! Det kan kun blive et hit!!

    /Mads

    SvarSlet
  5. Hej.. Hvorfor skal bærene hives op? Hvad sker der, hvis de får lov til at blive læggende?

    SvarSlet