tirsdag den 31. maj 2011

Krydderboller fra bageren på Højdevej

Krydderboller fra bageren på Højdevej

I et tidligere indlæg om hjemmelavet Nutella nævnte jeg krydderboller som enkelte gange erstattede morgenbrød fra Bageren i hjembyen. Opskriften til krydderbollerne fik mine forældre fra en af deres venner, der havde den fra sin morfar - bageren fra Højdevej på Amager. Senere boede jeg sjovt nok på en vej parallelt til Højdevej. På det tidspunkt var bageren på Højdevej, ligesom stort set alle andre små butikker på Amager, lukket og bageren død for længe siden.

Til ca. 25 stk. skal du bruge:
½ l lunkent vand
125 g gær
125 g sukker
125 g smør
1 spsk salt (strøgen)
2 æg
1 tsk kardemomme
mel

Sådan gør du:
Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker og smør, som har stået ude, så det er blevet blødt. Tilsæt salt, æg og kardemomme. Herefter tilsætter du mel indtil dejen bliver lind. Del dejen i ca. 25 boller, sæt dem på plader med bagepapir og lad dem hæve i en times tid. Bages i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 10 minutter, eller indtil de har en lysebrun farve som på billedet.

mandag den 30. maj 2011

BASIS - grillede røde peberfrugter

Grillede peberfrugter

Endnu en BASIS-ting fra mit køkken: grillede peberfrugter. Igen er det super simpelt og basisvaren er rigtig god til at pifte andre retter op. Den helt specielle søde (og lidt røgede) smag som peberfrugterne opnår når de har været grillet gør dem oplagte til salater, til pizzaer, pita eller til grillmad.

Du skal bruge:
- peberfrugter
- olivenolie
- evt. krydderurter eller hvidløg
- ILD!!

Når det kommer til peberfrugter, så bruger jeg kun de røde peberfrugter, da jeg synes at de giver den bedste smag. Til gengæld bruger jeg både normale peberfrugter og snackpeber. Du kan godt bruge de gule og de orange (lidt farvevariation i opbevaringsglasset gør ikke noget), men jeg vil ikke anbefale at bruge de grønne.

Når det kommer til ild, så har du flere muligheder. Enten laver du dine peberfrugter på grillen mens du venter på at smide kødet på risten. Hvis du har et gaskomfur, så smider du peberfrugterne over gasflammen. Er det vinter og har du ikke en grill, et gaskomfur eller tålmodigheden til at sidde med en lighter, så kan du til nøds smide peberfrugterne ind under grillen i ovnen.

Sådan gør du:
Vask peberfrugterne og tør dem. Smør en lille smule olivenolie på dem og så over flammen med dem. Det gør absolut intet at de bliver helt sorte, det tilfører blot en dejlig grillet røget smag til peberfrugterne. På ilden med dem! Når de er sorte vender du dem. Fortsæt sådan indtil hele peberfrugten er grillet.

Peberfrugten på ilden, brug evt. en lille rist for at stabilisere peberfrugten.




Vær ikke bange for at lade peberfrugterne blive sorte

Jeg plejer lige at putte dem ind i en gang staniol. Der er folk som putter et viskestykke over de grillede peberfrugter og folk som putter dem i en plastikpose og så er der dem som siger at det er fuldstændigt ligegyldigt. Som sagt, jeg putter en gang staniol om dem. Læg dem til side og lad dem køle ned. Når peberfrugterne er kølet ned, så kan du trække skindet af dem uden problemer - bare brug fingrene.

Træk skinnet af med fingrene
Skær kødet i strimler - jeg skærer dem i 2-3 cm strimler - og put dem i et rengjort glas, hvis du ikke vil bruge dem med det samme. Hvis du vil tilføje noget ekstra smag til peberfrugterne, så smid nogle krydderurter, hvidløg eller andet ned til peberfrugterne i glasset.

Skær kødet i strimler
Hæld en olivenolie over peberfrugterne og put dem i køleskabet og husk at du har dem når du laver en salat, en pizza, pasta eller andet.
Det færdige resultat

søndag den 29. maj 2011

Mors frikadeller

Mors frikadeller
Jeg delte på et tidspunkt lejlighed med en kammerat. Han var skarp på rigtig mange områder, men madlavning var bare ikke hans kernekompetence. Opdelingen mellem os blev derfor fra start at jeg skulle lave mad og han ville så vaske op. Med hjemmefra havde han fået en kogebog (som var den eneste kogebog han ejede), hvor der under frikadeller stod noget i retningen af:

"Frikadeller er Danmarks nationalret. Hovedingrediensen er flæskefars, løg og æg. Det gælder dog den hovedregel omkring frikadeller, at mors frikadeller altid er de bedste. Derfor - ring til din mor og få opskriften!".

... og det er jo som sådan rigtigt nok! Jeg har fået et hav af forskellige slags frikadeller, men der er ingen som kommer i nærheden af Mors frikadeller! Jeg har naturligvis fået lokket opskriften ud af min mor, men selvom jeg gør nøjagtigt som hun gør, så kan jeg ikke få dem til at smage på samme måde. Min personlige tese er at der mangler en vigtig ingrediens i opskriften, nemlig en mors kærlighed. Jeg har derfor opgivet at kopiere hendes frikadeller og i stedet leget lidt med den opskrift jeg har fået og tilføjet mit eget lille kendemærke, nemlig bacon. Hvis du vil lave Mors rigtige frikadeller, så fjerner du bare bacon fra opskriften.

Du skal bruge:
500 g flæskefars
1 stort løg
1 æg
3 spsk havregryn (de fine)
1 spsk mel
salt, peber og mælk til farsen bliver lind.
... og så min ingrediens; 1 skive røget bacon!

Sådan gør du:
Hak løget meget fint. Min Mor smider det i en persillekværn, så løget er helt smadret. Jeg plejer nu bare at smide det i en blender. Bland løg, flæskefars, æg, havregryn og mel i en skål. Tilsæt salt og peber og bland det godt sammen. Tilsæt mælk indtil farsen begynder at blive lind. Derefter ind i køleskabet i 20-30 minutter og derefter former du frikadellerne og smider dem på en pande med smeltet smør - ikke olie, ikke margarine - SMØR! Vend dem når de er stegt på den ene side og steg dem på den anden side. At stege frikadeller på tre sider er en uskik.

Det er så min Mors frikadeller. Hvis du vil lave mine frikadeller (som i sagens natur ikke er verdens bedste frikadeller, men som kommer ind på en andenplads efter Mors! Ta' en skive røget bacon på ca. 1 cm. Skær al fedt væk så du kun har kød tilbage. Det skærer du ud i bitte små stykker bacon. Meget meget små stykker bacon og dem smider du ned i farsen. og følger ellers bare samme fremgangsmåde som min Mor benytter.

... du kan naturligvis også bare ringe til din egen mor og få hendes opskrift.

Tilbehør
Naturligvis skal der noget til disse frikadeller. Jeg vil anbefale kartofler, noget surt i form af en agurkesalat eller en rabarberkompot og så min Mormors frikadellesovs - en sød opbagt sovs som står rigtigt godt til frikadellerne og til det sure tilbehør - opskriften får du snart.

fredag den 27. maj 2011

BASIS - tomatsovs

Jeg har forskellige ting i køkkenet som altid skal være der. De indgår i mit basiskøkken og jeg benytter dem til rigtig mange forskellige retter. En af dem er min tomatsovs. Flere gange om året laver jeg en kæmpe portion, pakker sovsen ned i fryseposer og fryser dem ned til senere brug. Det er ikke dyrere end at købe det og så smager det væsentligt bedre! Har du en stor fryser, så lav en gigantisk portion om sommeren, hvor du kan få store flotte og smagfulde tomater!

Du skal bruge:
12 store modne tomater
2 dåser økologiske tomater (helst flåede, ellers hakkede)
1 dåse økologisk koncentreret tomatpure
2 store løg
6-8 hvidløg
tørret oregano
3 dl hvidvin
frisk basilikum
salt og peber og sukker

Sådan gør du:
Hak løg og hvidløg fint og stil dem til side. Derefter hakker du dine friske tomater halvgroft. Hvis nu at det er midt om vinteren og tomaterne er røvkedelige, så erstat halvdelen af tomaterne med dåsetomater. Og køb nu en ordentlig kvalitet dåsetomater i stedet for de billigste butikken har at byde på.

Find din største gryde frem (og den skal være stor!!) og varm en ordentlig gang olie op. Svits løg og hvidløg til de er klare og kom de friske hakkede tomater og oreganoen ned til løgene. Rør godt rundt, så det hele bliver godt fordelt og lad det stege i små 5 minutter. Tilsæt dåsetomater og tomatpure og mas det hele godt sammen. Hæld hvidvinen på tomaterne og skru helt ned for varmen, så tomatsovsen stille og roligt står og simrer i 30-40 minutter. Hold øje med din tomatsovs, så du ikke risikerer at den brænder på. Hvis den er ved at koge tør, så kan du tilsætte lidt grøntsagsbouillon.

Efter 30-40 minutter smager du retten til med salt, peber og sukker. Til sidst tilsætter du hele basilikumblade som er blevet skyllet. Køl retten helt af, det kan godt tage noget tid. Når retten er kølet ned, så finder du nogle fryseposer og begynder at hælde tomatsovsen over på dem. Jeg plejer at lave to slags poser. Poser med 1½-2 dl tomatsovs og poser med 4-5 dl tomatsovs. De små poser kan jeg bruge til tomatsovs til pizza, hvis jeg lige blender det først og de store poser kan bruges til pasta, lasagne osv.

torsdag den 26. maj 2011

Rabarberlikør

Rabarber med sukker og vodka efter bare et døgn

Jeg har gennem det seneste års tid eksperimenteret en del med at lave snapse og likører. Det passer ikke helt Hustruen. Måske skyldes det at jeg optager en del af vores ene køkkenskab til mine eksperimenter. Måske skyldes det blikkene fra ekspedienten i Netto, når jeg beder om tre flasker "af den billigste vodka du har". Og nok mest af alt fordi jeg aldrig rigtig lavede noget som faldt i Hustruens smag når det kommer til snaps og likør. Det har jeg besluttet mig at lave om på, så jeg har kastet mig over denne rabarberlikør! Den passer perfekt til en sommeraften, evt. med en rabarbertrifli eller som spiritusbidraget i en trifli.

Du skal bruge:
500 g rabarber, renset og skåret i mindre tern
200 g sukker
1 flaske vodka
(evt. en flækket stang vanilje)

Sådan gør du:
Rens, skær, bland og ryst. Stil til side i mindst 6 uger og op til 6 måneder. Hvis du vælger den sidste løsning, så har du smag af sommer til det grå og kedelige efterår og vinter. Når du ikke kan vente mere, sier du rabarberne fra væsken og lader likøren trække i 1 måned.

Knækbrød


Fars knækbrød

I barndomshjemmet har der altid været hvad der minder om en slags opdeling af arbejdsopgaverne i køkkenet. Når det kommer til bagning, så har det altid været min Far som har slået i bolledejen og opløst gæren til bagværket. En af de nyere ting min Far har leget med - og som er en kæmpe succes - er nogle helt tynde knækbrød. Vi fik en æske ind med knækbrød og vi har siden da altid haft disse knækbrød i lejligheden. Da Hustruen og jeg introducerede Svigermor for disse knækbrød endte hun med at forbande min Far langt væk - hun kan nemlig heller ikke undvære dem og bager dem nu selv.

Du skal bruge:
1 pk gær
½ l lunken kærnemælk
150 g hvedemel
225 g groft speltmel
200 g rugmel
1 spsk salt
1 spsk sukker
½ dl sesamfrø eller hørfrø
Sesamfrø, birkes, græskarkerner eller solsikkekerner (de frø du ønsker som topping).

Sådan gør du:
Lun kærnemælken og rør gæren ud i den. Rør mel, salt, sukker og sesamfrø/hørfrø i kærnemælken. Er dejen for våd, så tilsæt mere hvedemel. Form dejen til en kugle, fugt den med lidt vand og læg den i en skål som dækkes med plastfilm. Lad dejen hæve i en times tid.

Slå dejen sammen og del den i mindre stykker som kan rulles ud. Drys hvedemel på bordet og begynd at rulle dejen ud til den er helt tynd, vend dejen flere gange mens du ruller ud. Når du kan se sesamfrø og hørfrø på begge sider er det en god indikator for at dejen er tynd nok. Børst overflødigt mel af og prik huller i dejen. Skær dejen ud i den størrelse knækbrød som du vil have.

Pensel dine knækbrød med vand og vend den våde side i en tallerken med de frø du vil have ovenpå. Placer knækbrødene på bageplader med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter. Bag knækbrødene i en 200 grader ovn i 10-12 minutter.

Er knækbrødene lidt tykke, så vil de ikke være helt tørre når de kommer ud og har kølet lidt ned. Hvis de ikke er det, så kan du eftertørre dem i en ovn på 100 grader i 40-50 minutter. Normalt er det dog nok, hvis de står fremme natten over.

Pak dine knækbrød i en lufttæt beholder.

Jeg kan varmt anbefale disse knækbrød som tilbehør til ost eller gubberøre.

tirsdag den 24. maj 2011

Grillede frugter med vanillecreme

Grillede frugter med vanillecreme

Før vi flyttede til vores nuværende lejlighed, boede hustruen og jeg i en lille 2 værelses lejlighed på Østerbro. Nu og da havde vi mulighed for at passe Svigermors hus og kat nord for København. Var det godt vejr, så var det sikkert at grillen blev tændt. Eneste problem med den grill var at det var en gammeldags åben grill, så der var ikke samme mulighed for at lukke for ilten og bevare kullet som der er på en mere moderne kuglegrill. Det irriterede mig. Det irriterede mig grænseløst at der stod en grill med masser af varme som ikke blev udnyttet. Det besluttede jeg mig for at udnytte og det resulterede i denne grilldessert.

Du skal bruge:
Frugter, f.eks. bananer, kiwi, ananas osv.
3 dl græsk yoghurt (brug den lette udgave)
1 tsk Sød (flydende sødemiddel)
1 vanillestang
1 tsk romessens

Sådan gør du:
Skær frugten ud i grove stykker og fordel frugten i små pakker staniolpapir som svarer til det antal personer du skal servere desserten for. Dryp lidt romessens ned til frugten inden du lukker for pakkerne. Smid dine frugtpakker på grillen og vend dem nu og da.

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud og bland dem med den græske yoghurt og den flydende sød.

Når det er tid til desserten kan du enten anrette hver portion på en tallerken med en spiseskefuld vanillecreme ovenpå, eller du kan lade dine gæster få staniolpakken på en tallerken og lade dem selv åbne pakken og hælde den ud på tallerkenen.

mandag den 23. maj 2011

Hjemmelavet Nutella

Da jeg var lille havde jeg underligt nok ikke den store interesse i Nutella - det havde min lillebror derimod og det var en fast del på hans søndags-morgenbrød som vores far trofast hentede hver eneste søndag i al den tid jeg boede hjemme - kun lige afbrudt af de hjemmelavede krydderboller som nu og da kom på bordet. Mere om dem senere!!
For et par år siden mens hustruen var på kursus, kedede jeg mig gevaldigt. Søndagen forinden havde vi været på vores favorit-brunchsted i nabolaget, Canteen, hvor vi havde fået hjemmelavet Nutella som smagte vidunderligt. Dén måtte jeg prøve at lave til hustruen til når hun kom hjem fra kursus som en overraskelse! Der findes mange forskellige opskrifter. Den jeg bruger er en blanding af forskellige opskrifter, hvor jeg bruger halv mørk chokolade og halv mælkechokolade. Gør dig selv en tjeneste og brug noget ordentlig chokolade i stedet for den billigste fra Aldi!

Ingredienserne
Du skal bruge:
100 g. mørk chokolade (70%)
100 g. mælkechokolade
100 g. hasselnødder
3 spsk honning
1 spsk kakao
1 dl piskefløde

Sådan gør du: 
Tænd for ovnen på 200 grader og læg hasselnødderne på et stykke bagepapir på bageristen. Når nødderne lugter stegte, så tager du dem ud. Børst forsigtigt de værste hinder af nødderne og put de varme nødder i en blender eller foodprocessor. Put chokoladen som du har brækket ud i mindre stykker ned til nødderne sammen med kakao og honning. Tænd for maskinen og blend blandingen mens du tilsætter fløde undervejs.

Put den hjemmelavede "Nutella" på skoldede glas og put dem i køleskabet. Der bliver en pæn portion og jeg har endnu ikke oplevet at den ikke er blevet spist indenfor ganske kort tid.

Det færdige resultat

 Og hustruen?? Hun elskede Nutellaen og bad faktisk om at jeg lavede den sidste gang hun holdt fødselsdagsbrunch.

Gubberøre - svensk husmandskost

Gubberøre - svensk husmandskost
I påsken var hustruen, datteren og jeg rundt på familiebesøg og kom blandt andet forbi hustruens lillebror (fremover blot kendt som Svogeren), som er just "hjemkommet" til Sjælland fra det jyske, hvor han i nogle år har arbejdet.

Til vores besøg havde svogeren lavet en utraditionel påskefrokost, hvor vi blandt andet blev introduceret for gubberøre. Vi fik denne klassiske svenske ret som en forret, serveret med tynde knækbrød. Faktisk fungerede det perfekt som social food, da retten blev serveret i en stor skål og med knækbrød ved siden af. Så var det bare at skovle op på ens knækbrød og spise derudad.

I min version af gubberøre har jeg ændret en lille smule på den oprindelige opskrift. Med en lille justering kan forretten nemlig også fungere glimrende som et tilbehør til sommerens grillaftener.

Det skal du bruge:
200 g. røget fed fisk (sild, laks,ørred, eller fjæsing, hvis du er så heldig at have adgang til den)
4 hårdkogte æg
3-4 kogte mellemstore kartofler
2 spsk finthakket rødløg
finthakket dild og purløg
2 spsk skyr eller cremefraise
1 spsk rygeost
2 spsk mayonnaise  
1 spsk stærk sennep
Salt og peber
Tynde knækbrød

Sådan gør du:
Hak fisk, æg, løg og kartofler så fint som du orker og bland det hele i en skål. I en anden skål rører du cremefraise, rygeost og mayonnaise sammen. Rygeosten gør denne gubberøre velegnet til grillmad. Rør forsigtigt de hakkede ingredienser og de våde ingredienser sammen og smag til med sennep, salt og peber. rør til sidst finthakket purløg og dild i retten. Server enten i en stor skål sammen med tynde knækbrød, eller anret gubberøren ovenpå knækbrødet inden servering - jeg anbefaler i øvrigt at bruge Fars knækbrød til Gubberøre!