mandag den 23. maj 2011

Gubberøre - svensk husmandskost

Gubberøre - svensk husmandskost
I påsken var hustruen, datteren og jeg rundt på familiebesøg og kom blandt andet forbi hustruens lillebror (fremover blot kendt som Svogeren), som er just "hjemkommet" til Sjælland fra det jyske, hvor han i nogle år har arbejdet.

Til vores besøg havde svogeren lavet en utraditionel påskefrokost, hvor vi blandt andet blev introduceret for gubberøre. Vi fik denne klassiske svenske ret som en forret, serveret med tynde knækbrød. Faktisk fungerede det perfekt som social food, da retten blev serveret i en stor skål og med knækbrød ved siden af. Så var det bare at skovle op på ens knækbrød og spise derudad.

I min version af gubberøre har jeg ændret en lille smule på den oprindelige opskrift. Med en lille justering kan forretten nemlig også fungere glimrende som et tilbehør til sommerens grillaftener.

Det skal du bruge:
200 g. røget fed fisk (sild, laks,ørred, eller fjæsing, hvis du er så heldig at have adgang til den)
4 hårdkogte æg
3-4 kogte mellemstore kartofler
2 spsk finthakket rødløg
finthakket dild og purløg
2 spsk skyr eller cremefraise
1 spsk rygeost
2 spsk mayonnaise  
1 spsk stærk sennep
Salt og peber
Tynde knækbrød

Sådan gør du:
Hak fisk, æg, løg og kartofler så fint som du orker og bland det hele i en skål. I en anden skål rører du cremefraise, rygeost og mayonnaise sammen. Rygeosten gør denne gubberøre velegnet til grillmad. Rør forsigtigt de hakkede ingredienser og de våde ingredienser sammen og smag til med sennep, salt og peber. rør til sidst finthakket purløg og dild i retten. Server enten i en stor skål sammen med tynde knækbrød, eller anret gubberøren ovenpå knækbrødet inden servering - jeg anbefaler i øvrigt at bruge Fars knækbrød til Gubberøre!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar