torsdag den 26. maj 2011

Knækbrød


Fars knækbrød

I barndomshjemmet har der altid været hvad der minder om en slags opdeling af arbejdsopgaverne i køkkenet. Når det kommer til bagning, så har det altid været min Far som har slået i bolledejen og opløst gæren til bagværket. En af de nyere ting min Far har leget med - og som er en kæmpe succes - er nogle helt tynde knækbrød. Vi fik en æske ind med knækbrød og vi har siden da altid haft disse knækbrød i lejligheden. Da Hustruen og jeg introducerede Svigermor for disse knækbrød endte hun med at forbande min Far langt væk - hun kan nemlig heller ikke undvære dem og bager dem nu selv.

Du skal bruge:
1 pk gær
½ l lunken kærnemælk
150 g hvedemel
225 g groft speltmel
200 g rugmel
1 spsk salt
1 spsk sukker
½ dl sesamfrø eller hørfrø
Sesamfrø, birkes, græskarkerner eller solsikkekerner (de frø du ønsker som topping).

Sådan gør du:
Lun kærnemælken og rør gæren ud i den. Rør mel, salt, sukker og sesamfrø/hørfrø i kærnemælken. Er dejen for våd, så tilsæt mere hvedemel. Form dejen til en kugle, fugt den med lidt vand og læg den i en skål som dækkes med plastfilm. Lad dejen hæve i en times tid.

Slå dejen sammen og del den i mindre stykker som kan rulles ud. Drys hvedemel på bordet og begynd at rulle dejen ud til den er helt tynd, vend dejen flere gange mens du ruller ud. Når du kan se sesamfrø og hørfrø på begge sider er det en god indikator for at dejen er tynd nok. Børst overflødigt mel af og prik huller i dejen. Skær dejen ud i den størrelse knækbrød som du vil have.

Pensel dine knækbrød med vand og vend den våde side i en tallerken med de frø du vil have ovenpå. Placer knækbrødene på bageplader med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter. Bag knækbrødene i en 200 grader ovn i 10-12 minutter.

Er knækbrødene lidt tykke, så vil de ikke være helt tørre når de kommer ud og har kølet lidt ned. Hvis de ikke er det, så kan du eftertørre dem i en ovn på 100 grader i 40-50 minutter. Normalt er det dog nok, hvis de står fremme natten over.

Pak dine knækbrød i en lufttæt beholder.

Jeg kan varmt anbefale disse knækbrød som tilbehør til ost eller gubberøre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar