tirsdag den 27. marts 2012

Dessert æg til påskefrokosten

Overraskelsen ved at blive tilføjet
Jeg havde svært ved at sove for noget tid siden. Månen var fuld, arbejdet rumsterede i tankerne og datteren var umulig og ville ikke sove. Da jeg lå og ikke kunne sove dumpede der en ide ned. Det er snart påske. Det må være muligt at lave et eller andet sjovt med æg! Tankerne fortsatte. Der findes et hav af forskellige æggeretter til påske og ikke mange af dem er til en dessert. Her er mit bud på en lille pre-dessert til påskefrokosten som nok skal overraske dine gæster!

Dessert æg til julefrokost aka æg med panna cotta og appelsin gele.

Du skal bruge:
10 æg (vær hellere på den sikre side og køb rigeligt)
7,5 dl fløde
3 tsk vanilje ekstrakt
150 g sukker
9 blade husblad
4 dl appelsinsaft

Sådan gør du:
Start med at tømme dine æg for blommer og hvider. Her op til påske er der mange hobbyforretninger som sælger æggetømmere i stedet for at puste æg. Har du en stor "meat injector" (altså sådan en som man sprøjter marinader ind i kød med), så kan den sagtens bruges.

Lav forsigtigt (!) et hul i bunden af ægget. Det skal være stort nok til at du kan få blommer og hvide ud og og panna cotta ind, men ikke så stort at det bliver for tydeligt når du senere serverer dit æg. Du skal være meget forsigtig når du prikker hul, ellers ødelægger du ægget. Sørg for at du får alt indhold ud af ægget.
Sørg for at have masser af æg og lav ikke hullet for stort!
Når du har det antal æg du skal bruge, skal du skolde dine æggeskaller - både indvendigt og udvendigt. Vær grundig når du skolder skallerne. Lad dem tørre inden du fortsætter.

Lav din første portion panna cotta: 5 dl fløde bringes sammen med 75 g sukker og 2 tsk vanilje ekstrakt langsomt i kog. Her står det og simrer ved lav temperatur i 15 minutter. Når flødeblandingen småkoger, så bløder du fire blade husblas op i koldt vand. Tilsæt den opblødte husblas til flødeblandingen når de 15 minutter er gået. Lad blandingen køle lidt af. Nu skal du tilsætte blandingen til æggene. Placer æggene så det lille hul vender op. Tilsæt så meget af flødeblandingen at ca. halvdelen af ægget er fyldt. Fortsæt herefter til næste æg indtil alle æg er halvt fyldt med blandingen. Sæt æggene på køl i tre timer eller indtil at flødeblandingen er stivnet.
Tilsæt forsigtigt panna cotta og appelsingele og tør æggene undervejs, hvis der løber noget ved siden af.
Når flødeblandingen er stivnet, så gør du klar til at lave appelsingeleen, der skal erstatte æggeblommen. Læg 3 blade husblas i blød i koldt vand. Pres så mange appelsiner at du har 4 dl siet appelsinsaft. Bland det med 1 tsk vanilje ekstrakt og 50 g. sukker og varm det op til omkring kogepunktet. Køl lidt ned og tilsæt den opblødte husblas. Køl endnu mere ned og gentag nu processen fra før. Nu skal du tilsætte så meget appelsingele at der kun er 1/4-del plads tilbage i ægget (Du kan evt. måle efter ved at have et kraftigt lys bag ægget eller ved at måle med en tændstik). Ind i køleskabet igen indtil appelsingeleen er stivnet.

Sidste omgang. Nu laver du den sidste omgang panna cotta af 2,5 dl fløde, 1 tsk vanilje essens og 25 g sukker. 2 blade husblas i blød, flødeblandingen op at koge, køle ned tilsæt husblas og tilsæt så forsigtigt til æggene, så de er helt fyldt op. Lad det køle ned til det sidste lag er stivnet.

Når du serverer disse æg, så server dem i æggebægre som var de normale æg. På den måde skjuler du det lille hul i æggene.

Server på denne måde

Lad dine gæster pille ægget på samme måde som et hårdkogt æg

Og lad dem grave ned til appelsinen som passer perfekt til panna cottaen

Dette er en mulighed at lave panna cotta i æg på. Du kan også vælge at tilsætte frugtfarve til panna cottaen og på den måde servere et rødt æg, et grønt æg, et helt gult æg eller lave flere lag af forskellige farver. Og vælger du det sidste, så sender du lige et billede af det til mig, for det gad jeg godt se! God påske!

2 kommentarer:

 1. Det er dælme en sjov idé det der, det skal prøves engang :)

  Er der nogen bestemt årsag til at du bruger vanille ekstrakt/essens i stedet for korn fra en vanillestang?

  Hilsen Louise :)

  p.s. 750 dl fløde er måske lige i overkanten.. ;)

  SvarSlet
 2. Sådan en omgang vås!! Man kan ALDRIG få for meget fløde. Ligesom man aldrig kan få for meget bacon :-) Mængden passer meget godt til 10 æg. Jeg havde ikke problemer med at få det brugt :-)

  Jeg bruger ekstrakten (og kun ekstrakt fordi essens er kunstigt fremstillet. Du kan finde en opskrift på hjemmelavet ekstrakt på denne blog) fordi jeg gerne vil have at "illusionen" er så komplet som muligt og det duer ikke at der er små sorte korn i "æggehviden". Det er heller ikke godt, hvis kornene synker ned og ligger i bunden og dermed bliver det første gæsten ser når der bliver slået hul på ægget :-)

  Go' fornøjelse med at prøve æggene. De har været et stort hit her.

  SvarSlet