tirsdag den 7. februar 2012

Daube - seriøs simremad!!

Daube efter 4 dages tilberedning
I sidste uge var Hustruen, Datteren og jeg i Odsherred i Pap-svigerfars sommerhus i fire dage på en miniferie. Til jul for flere år - inden vi blev gift - fik Hustruen og jeg en kogebog fra Hustruens ældste lillebror; Simremad - og ting der tager tid. Vi blev forelskede i bogen og jeg har siden hentet inspiration til mange af mine vintereksperimenter i den bog, blandt andet retten Daube, der er meget seriøs simremad og som laves når man har flere dage til rådighed.

Det skal du bruge:
1½ - 2 kg oksekød, f.eks. culotte, bov eller klump.
3 store gulerødder
½ knoldselleri
1 ds. hakkede tomater
1 dl sherry eddike
God oksefond
4 laurbærblade
1 dusk persille
1 dusk timian
2 porrer
3 løg
10 fed hvidløg
Masser af rødvin, mindst 2 flasker

Sådan gør du:
Dag 1:
Start med at fjerne det værste fedt fra dit oksekød, men ikke nødvendigvis det hele. Skær dit oksekød ud i meget store klumper og brun det godt i en blanding af olie og smør i en stor tykbundet gryde. Gør det hellere af flere omgange så du ikke risikerer at kødet står og koger.

Når alt kød er brunet tilsætter du 2 hakkede løg, gulerødderne som er skåret i store stykker og 3 pressede hvidløg. Rør rundt nu og da i 8-10 min og tilsæt herefter de hakkede tomater. Giv blandingen 5 minutter mens du stadigvæk sørger for at tingene ikke brænder på. Så tilsætter du 1 flaske rødvin, sherryeddiken og tilsætter rigtig god oksefond indtil væsken lige dækker kød og grøntsager. Lad det småkoge i 3-5 minutter og mens du venter, så binder du lige din timian og persille sammen, finder laurbærblade frem og skærer dine porrer i 4 stykker. Hvis du kan samle dem i en gazepose er det meget nemt at fiske det op igen senere. Når de 3-5 minutter er gået, så tager du gryden af blusset og tilsætter krydderurter, porre og det sidste løg, der er ståret i store både og resten af hvidløgene, som er halveret. Lad det hele køle ned og sæt det på køl i 24 timer.
Daube på 1. dagen lige inden den skal køle ned og i køleskabet
Dag 2:
Tag gryden ud af køleskabet i god tid. Bring gryden i kog og lad retten småsimre i mindst to timer. Herefter tager du gryden af blusset, lader den køle ned og ind i køleskabet igen i 24 timer.

Dag 3:
Gentag proceduren fra dagen før. Tilsæt evt. mere rødvin, hvis retten har tabt meget væske. Lad retten simre i 1 time, køl ned og i køleskabet i 24 timer.

Dag 4:
Den sidste simreperiode på 4. dagen
Tag gryden ud af køleskabet og fjern eventuelt fedt fra overfladen. Tilsæt evt. vin, hvis den mangler væde. Lad retten stå og simre i en times tid. Til sidst tager du dit kød op og koger saucen ind, så den er tyk. Fjern porrer og krydder urter fra retten og smag til med sal tog peber inden du lægger kødet tilbage i gryden.

Server retten med din allerbedste rodfrugtemos og en god vin for dine bedste gæster.

11 kommentarer:

 1. Ser godt nok lækkert ud - eeeelsker simreretter!
  Bliver culotte ikke tørt?

  SvarSlet
 2. Der var ingen problemer med kødet - det var saftigt og mørt.

  SvarSlet
 3. Ser rigtig lækkert ud. Lyder dog udfordrende, men mon man ikke skulle prøve at give sig i kast med det inden vinteren er forbi :)

  SvarSlet
 4. Ummm det må prøves... hvordan med bakterier ogsådan når kødet varmes op igen og igen... det er okay så længe det bare kommer helt op og koge hver gang?

  SvarSlet
 5. Jeg har lavet den tre gange nu og der har ikke været problemer med dårlig mave eller andet. Husk at holde låg på.

  SvarSlet
 6. super duper... den må prøves.. tak for opskriften :D

  SvarSlet
 7. Med interesse for simremad. Mon ikke man kunne nøjes med de 4-6 timers simren første dag, for derefter at give den et opkog samt evt jævning dagen derpå, med omtrent samme resultat.
  Selvfølgelig vil en process som strækker sig over flere dage, give anledning til mange smagsprøver, hvilket jo er skønt.

  Husk at kødsauce til spaghetti også er simremad! ;o)

  SvarSlet
 8. er det mon muligt at få den komplette opskrift til boeuf bourgignon fra denne bog (simreretter)?? har engang haft den, men mistet den :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja. Køb bogen. Den er efterhånden så billig, at det er dumt ikke at have denne efterårsmadsbibel.

   Slet
 9. Havde læst opskriften i Simremad under et besøg. Fandt så denne side for at konfirmere min erindring. Har nu også fået henvisning til et fransk blog af en fransk pige. Det var hendes ynglingsret, men bemærkede, at jeg endelig skulle huske de sorte oliven. Retten skal på bordet i morgen aften - er spændt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende!! Meget spændende!!
   Jeg tror, at der findes et hav af variationer af denne ret, ligesom der er regionsbestemte udgaver af boeuf bourgignon.
   Håber det smager!

   Slet