tirsdag den 5. august 2014

Varmrøgede rejer med sauce tartare

 
Sommeren 2014 blev holdt i vores sommerhus på Læsø og en af de mange dejlige gastronomiske genopdagelser, var varmrøgede rejer fra den lokale fiskehandler. Og jeg indrømmer gerne, at når jeg er på Læsø, røger jeg ikke mine rejer selv. Så køber jeg dem hos Thorsen Fisk i Østerby Havn.
 
Hvis du alligevel er på Læsø, så tag forbi Thorsen og køb jomfruhummere, snak med ejeren Christian om hvilken fisk du skal købe og slut af med at købe tre fiskefrikadeller. En lille anokdote om Thorsens fiskefrikadeller er at jeg for nogle år siden snakkede med min øverste chef lige inden jeg skulle på sommerferie. Snakken gik på hvor jeg skulle holde ferie og jeg nåede dårligt nok at fortælle at vi skulle til Læsø før hans øjne lyste helt op. Nogle år tidligere havde han været på teltferie med sin familie på Læsø og var startet på campingpladsen i Østerby Havn. Det var meningen, at de skulle hele øen rundt, men endte med at blive liggende i Østerby Havn, hvor der blev indtaget masser af fisk fra Thorsen og ikke mindst hans fiskefrikadeller som min daværende chef skulle have mindst en af hver dag. Og jeg forstår ham - jeg skal også helst have en fiskefrikadelle om dagen når jeg er på Læsø!

Tilbage til de varmrøgede rejer, der fungerer perfekt som en forret eller en lille snack.
 
Du kan røge rejerne på flere måder. Her er to hurtige måder at røge rejer på. Fælles for dem begge er at rejerne skal være pillerejer og at de gerne må ligge i en saltlage i 3-4 minutter inden de skal røges og at de - når de skal røges - skal være helt tørre.
 
I røgeovn
Placer rejerne i ét lag på en lille rist. Hold temperaturen på 50-60 grader og røg rejerne i 15-30 minutter. Smag undervejs.
 
I kuglegrill
Hæld røgesmuld i bunden af din grill og sæt ild til den. Du kan bruge lidt sprit eller en tændblok til at få gang i smulden. Mens du venter på at flammerne dør ud og smulden ryger fint, lægger du rejerne på risten. Når flammerne er væk, sætter du risten på grillen og lukker for låget. 15-30 min. Smag undervejs.
 
Denne sommer har jeg serveret en sauce tartare til de varmrøgede rejer. Opskriften på den får du om få dage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar