mandag den 30. december 2013

Forloren hare - i almindelig version og i luksus version
I 2013 havde jeg mange gode madoplevelser. To af de største var en overnatning med Hustruen på Falsled Kro og den anden var min fødselsdagsmiddag, hvor jeg traditionen tro lukker fuldstændig af for "du behøver jo ikke være så ambitiøs i år" eller "kom nu i seng, klokken er over midnat!". Jeg planlægger ofte min fødselsdagsmiddag flere måneder i forvejen og i år var ingen undtagelse. Faktisk var hovedretten noget jeg har villet lave i flere år og den blev temaet for middagen - nemlig mine livretter, men i anderledes udgaver.

Siden jeg var lille dreng har jeg altid elsket forloren hare. Hustruen kalder det godt nok en forvokset frikadelle, men jeg lover dig, at du aldrig har fået frikadelle på denne måde! Jeg giver dig her en hverdags forloren hare, inspireret af Thomas Herman, og en luksus forloren hare, endnu mere inspireret af Herman).

 

Almindelig forloren hare ala den personalet på Kong Hans spiser til personalemad


Ingredienser

500 g hakket kalv og flæsk (ikke for magert)
2 æg
40 g rasp
1 dl sødmælk
80 g røget bacon i tern
1 finthakket løg
2 pakker røget bacon i skiver
5 dl piskefløde
Smør
Salt & peber
Ribsgele

Sådan gør du

Rør kød, æg, rasp og mælk sammen til en fars. Steg herefter bacontern og zittauerløg let gyldne i lidt smør og kom blandingen i farsen. Krydr med salt og peber.

Form farsen som en hareryg i bunden af et smurt ovnfast fad og beklæd den emd baconskiverne – baconskivernes ender trykkes ind under bunden af farsen, så de holder på farsen.

Stil fadet i en forvarmet ovn ved 250 grader i ca. 20 min, hæld herefter fløden ved, sænk temperaturen til 175 grader og steg videre i ca. 30 min.

Tag stegen ud af ovnen og sigt fløden over i en kasserolle. Hvis sovsen virker for tynd, koges fløden ind til den ønskede konsistens. Smag sovsen til med salt, peber og ribsgele. Thomas Herman mener ikke at der skal bruges sovsekulør til at gøre sovsen brun med. Det gør jeg. Vælg hvem du læner dig mest op af.

Luksus forloren hare

Du gør sådan set det samme som med den almindelige forlorne hare, men du tilføjer følgende til farsen:

Ingredienser

1 svinemørbrad, trimmet og skåret i meget små tern.
100 g. foie gras i tern
1 dl cognac
1 dl fløde
100 g. svampe, gerne Karl Johan, skåret i små tern.

Sådan gør du

Som den almindelige forlorne hare, men ta' lige og flet dit bacon. Farsen er i luksusudgave, hvorfor skal frakken ikke også se bedre ud?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar