lørdag den 3. september 2011

Bedstemor Ands Æbletærte

Bedstemor Ands Æbletærte - en efterårsklassiker
Det her er en klassiker hos os. Når efteråret kommer og æblerne er i overflod, så er det ikke sjældent at denne æbletærte kommer på bordet. Jeg har justeret lidt på opskriften som findes i et hav af versioner på nettet og tilføjer en lille smule ekstra for at gøre æbletærten ekstra karamel-agtig.

Du skal bruge:
Til dejen:
300 g mel
200 g smør
100 g sukker
1 æg

Til fyldet:
5 store madæbler, mindst 800 gram!
75 g rørsukker
50 g brun farin
1 spsk vanillesukker
2½ spsk mel
½ tsk revet muskatnød
saften fra ½ citron
40 g smør skåret ud i mindre stykker
rørsukker til at drysse over tærten

Sådan gør du:
Ælt dejen godt og grundigt sammen. Del den i to og tryk den ned så hver del er ca 1½-2 cm høje. Pak dem ind i husholdningsfilm og lad dem hvile i køleskabet i en times tid. Skræl æblerne, fjern kernehusene og del æblerne i to. Smid ikke skrællerne og kernehusene ud. Du kan bruge dem til at lave æblesirup, som kan serveres som tilbehør til tærten.

Nu kan du gøre to ting med æblerne. Enten vælger du at skære æblerne ud i ganske tynde skiver på ca. 1-2 mm - vælger du det, får du et ret ensartet fyld. Hvis du laver skiverne lidt tykkere, så vil du få et lidt mere chunky fyld. Vælg den tykkelse som passer dig bedst. Uanset hvad du vælger, så vender du skiverne i citronsaft. Bland de øvrige ingredienser i en skål og bland dem med æbleskiverne.

Tilbage til dejen som nu har hvilet i en time i køleskabet. Rul dejen ud i to store plader og put den første ned i en smurt tærteform. Ned med fyldet ovenpå dejen og læg den anden dejplade over fyldet. Hvis du har noget æblesirup kan du evt. hælde lidt udover fyldet inden du lukker til med låget. Sørg for at låget er godt lukket til i kanten. Det sidste du gør inden du sætter æbletærten i en forvarmet ovn på 200 grader i 45 minutter er at du laver nogle snit i låget på tærten. Vælg selv mønster. Slut af med at pensle låget med lidt vand og drys lidt rørsukker udover låget.

Når tærten kommer ud af ovnen er fyldet sindsygt varmt. Lad den derfor stå og køle af, så den er lun når du serverer den - og server den så med enten lidt æblesirup eller noget cremefraise som er rørt op med lidt vanille.

9 kommentarer:

 1. Der er jo ingen sprut i Mads ;-)
  Den ser sgu lækker ud alligevel!

  SvarSlet
 2. @Stine - Jeg begynder så småt at blive en anelse bekymret over mit rygte i blogland ;-)

  SvarSlet
 3. Ha ha ha :-D
  Det er du dælme selv ude om Mads!!

  Man må ligge som man har redt.. Eller drikke den hjemmebryg man prædiker med!

  SvarSlet
 4. Hvis jeg virkelig skal anstrenge mig, så tror jeg nærmere at jeg vil anbefale at drikke en vanille-kanel snaps til, en æblesnaps måske ELLER måske endnu bedre en æble-ege snaps som jeg vil overveje at offentliggøre senere. :-)

  SvarSlet
 5. Der kan du bare se.. Jeg tænkte jo nok, at du kunne flette lidt spiritus ind ;-)
  Jeg ville jo nok servere en laber chokoladesauce eller -sirup over tærten :-)

  SvarSlet
 6. Ærligt - det synes jeg vil være synd for tærten. Men hvis du prøver det og det fungerer, så giv endelig besked ;-)

  SvarSlet
 7. Bagte tærten (inkl. sirup) i går - VIRKELIG lækkert.

  SvarSlet
 8. En nem udgave, pres æblerne godt ned i dejen, og lad der være mange af dem. Lad være med at lave låg til; men godt med rørsukker, smør, kanel og citron ovenpå

  Det prøvede jeg, mums

  SvarSlet