tirsdag den 26. juli 2011

Valnøddesnaps

Så er det nu, hvis du skal lave valnøddesnaps i år!!
Hvis du spørger snapse entusiaster, så er valnøddesnapsen kongen over alle danske snapse og det er lige præcist nu og de kommende 3 uger, at du skal ud og plukke de grønne valnødder, hvis du skal lave valnøddesnaps i år! Alt efter hvor modne valnødderne er, så skal nødderne plukkes i slutningen af juli og indtil midten af august inden valnødderne begynder at danne den hårde skal om kernen. Bliver det senere er det meget svært at skære nødderne i kvarte.

Det skal du bruge - (til 7-8 flasker valnøddesnaps!):
4 grønne valnødder
2 blade fra valnøddetræet
1 flaske vodka / snaps
Plastikhandsker!!
En ordentlig røvfuld tålmodighed

Sådan gør du:
Flæk de friske grønne valnødder i kvarte. Det er ekstremt vigtigt at du bruger gummihandsker, da de grønne valnødder farver alt de kommer i nærheden og valnøddesaften er næsten umulig at komme af med igen, hvis du får den på tøjet eller på fingerne.

Smid de kvarte valnødder i et stort glas og hæld vodkaen over. Læg evt. 2 blade fra valnøddetræet ned til nødderne.

Og så skal du sådan set bare vente. De første dage stiller du glasset fremme så du kan se hvordan vodkaen stille og roligt bliver grøn i løbet af få timer, hvorefter den stille og roligt bliver helt sort. Når den er helt sort, kan du sætte den ind i et mørkt skab. Her står den i mindst 6 måneder og gerne helt op til et år. Når du nu og da finder glasset, så åbner du lige for låget og tilfører lidt frisk luft til snapsen. Der er nogle som filtrerer nødderne fra mellem jul og nytår og andre som venter til det næste hold valnødder skal sættes over.

Når du beslutter dig for at nu er det på tide at komme videre, så filtrerer du valnødderne fra snapsen og du har nu en essens som du kan gøre en af to ting med. Enten lagerer du selve essensen yderligere, eller du fortynder essensen med vodka eller snaps. Der er mange forskellige holdninger til hvor meget man skal fortynde essensen. Nogle siger 1:6, andre siger 1:10. Forsøg dig frem og find den smag som passer dig bedst.

I den opskrift jeg har givet dig er, er der til 7-8 flasker. Det lyder måske af meget, men hvis du forestiller dig at du laver bare 1 flaske valnøddesnaps til at drikke om året, så holder det et godt stykke tid. Når du fortynder essensen skal du bare huske at du skal lade den fortyndede snaps stå i mindst 14 dage og helst en måned inden den skal drikkes.

Vælger du at lagre essensen yderligere, så vil du opnå anerkendende nik fra mange valnøddesnapse entusiaster. Og lagrer du den i mindst 7 år, så er du ved at være oppe i Superligaen!! Det siges at snapsen først rigtigt kommer til sin fulde magt, hvis den lagrer i mindst 7 år. For mig handler det sådan set kun om hvor meget tålmodighed man har (eller hvor meget valnøddeessens man laver til at starte med!).

HAR DU IKKE ADGANG TIL ET VALNØDDETRÆ? SÅ SE HER Jeg er begyndt at sælge ud af mine lagre af valnøddeessens og andre af mine essenser. Se på hjemmesiden www.maus-snaps.dk 

BONUS-INFO: Samme år som Datteren blev født, lavede jeg en ordentlig skudefuld valnøddeessens som nu står og lagrer. Det er meningen at den valnøddesnaps skal serveres til hendes konfirmation og den vil på det tidspunkt have lagret i 13-14 år.

FØLG MADS MADGLAD PÅ FACEBOOK
Klik på billedet og tryk på "synes godt om"
https://www.facebook.com/MadsMadglad

33 kommentarer:

 1. He he - det er lidt sjovt at læse denne blogpost. jeg lavede for et år siden også en ordentlig portion valnøddesnaps. Da fik jeg en datter og min plan var også at den skulle serveres til hendes konfirmation. Jeg glæder mig helt vildt til at smage den om 13-14 år :)

  SvarSlet
 2. Jeg har lavet valnøddesnaps siden 2008, starten på mit "snapseri". Valnødderne SKAL plukkes d. 26/7- (min datters fødselsdag)
  jeg har lige snust til den fra 2008, den er fantastisk nærmest portvinsagtig, jeg lavede ikke så stor en portion det første år, men nu laves der til gemmebrug.

  SvarSlet
 3. Når man har filtreret nødderne fra, hvad er så bedst; at lagre essensen i X år eller fortynde den først og derefter lagre?

  SvarSlet
 4. Hej Ronni,

  Jeg lagrer min essens og fortynder ca. en måned inden snapsen skal drikkes.

  SvarSlet
 5. Jeg har arvet en essens, der er mindst 30 år gammel - har prøvesmagt på et tidspunkt uden den store nydelse - men vidste heller ikke, at man skulle lade det fortyndede stå i 14 dage før man drak den.
  Hilsen Dorte

  SvarSlet
 6. Hej
  Er der nogen der har erfaring med valnøddesnaps og egespåner, for at flytte smagen endnu tættere på cognac?

  Jeg tænker på type af spåner, hvor længe, hvor meget og om det er før eller efter fortyndning.

  Hilsen Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Jeg har ingen konkret erfaring med det, men jeg vil skyde på at det er bedst, hvis du tilsætter egespåner efter du har fortyndet din valnøddesnaps. Altså, hvis du absolut skal bruge egespåner i valnøddesnapsen.

   Personligt ville jeg nok lave en blandingssnaps. Ta' din fortyndede valnøddesnaps og tilsæt så egesnaps lidt efter lidt indtil snapsen rammer en smag, der tiltaler dig.

   Hvis du ikke har en opskrift på egesnaps, så kig her:
   http://mads-madglad.blogspot.dk/2011/06/egesnaps-snyde-whisky.html

   Projektet lyder spændende - giv lyd fra dig, hvis (eller når) du kommer frem til noget godt!

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  3. Hej Henrik

   pluk de små grønne skud fra egetræet i foråret og lav en snaps på dem. på den måde får du garvesyren og smagen fra egetræet.

   Slet
  4. Hej Henrik

   pluk de små grønne skud fra egetræet i foråret og lav en snaps på dem. på den måde får du garvesyren og smagen fra egetræet.

   Slet
 7. Hej Mads
  Det vil jeg gøre.
  Jeg glæder mig i øvrigt til at høre hvordan den egesnaps endte.
  Blev den kraftigere og hvor langt endte den fra whisky?

  Kunne være skægt hvis du samtidigt havde lavet et batch med ristet eg til direkte sammenligning. (ovn eller brødrister burde kunne riste det smagsneutralt)

  Hilsen Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Mit oprindelige forsøg endte i en meget stærk egesnaps, der efter en fortynding faktisk blev særdeles blød og lækker.

   Jeg har eksperimenteret og foretrækker både at have en ren egesnaps til at tilsætte andre snapse som jeg ønsker at give et hint af fadlagring. Skal jeg drikke den rent, så foretrækker jeg selv at riste egespånerne.

   Mit bedste råd er at du finder din egen favorit, evt. ved at lave nogle mindre portioner til at starte med.

   /Mads

   Slet
 8. Hej Mads
  Er absolut snapse novice men har tidligere haft held med at bruge Brøndums Klar snaps -er det den du mener når du skriver "snaps" i opskriften eller er det eneste rigtige at bruge vodka??
  Bedste hilsner Tine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tine
   I store træk er det ligegyldigt om du bruger vodka, Brøndums Klar eller f.eks. Svensborg Klar.

   Forskellen findes for mig i pris og smag. Vodka er stort set uden smag og generelt billigere end f.eks. Brøndum Klar (som i øvrigt er sødt med en lille bitte smule honning) eller Svendborg Klar. Til gengæld er alkoholprocenten lidt højere (2,5%) i Brøndum Klar end i Svendborg Klar eller den billige vodka.

   Long story short - der er ikke så stor forskel mellem de tre nævnte. Og jeg skal da gerne indrømme, at jeg bruger alle tre, men bruger oftest vodka (der så nogle gange får et skud finsprit får at få alkoholprocenten højere op).

   Slet
 9. Mange tak for info :)
  Det ser allerede lovende ud
  mvh Tine

  SvarSlet
 10. egetræsspåner....... spændende, er det fra frisk eller tørt træ?
  Er der nogle der har erfaring med at søde valnøddesnapsen. har netop smagt en valnøddesnaps i aften, som skulle være fra sidste år og det kan jeg ikke forstå pga smagen..
  jeg har en til at stå i skabet og lagre... vente vente vente!!!! jeg glæder mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katje
   Det skal altid være fra tørret træ, aldrig fra frisk træ.

   Min far plejer at søde sin valnøddesnaps med enten honning eller farin.

   Slet
 11. Jeg har lavet valnøddesnaps siden 2007 og tager 750 g valnødder som jeg skræller det grønne af, som hakkes fint, og nødden knuses - lægges i et 3 liter glas og fyldes med vodka/doppelkornsnaps - trækker i 4 måneder og fortyndes 1:3 - lagres 1 år eller mere. Valnøddehøsten gemmer jeg i fryseren, så kan man producere hele året.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anders
   Med hvilken begrundelse skræller du valnødderne? Og hvorfor hakker du det efterfølgende? Kunne du så ikke lige så godt rive det fint på et rivejern? Jeg er spændt på at læse dit svar.

   Det kan være det er en fremgangsmetode jeg skal have som forsøgsbryg næste år.

   /Mads

   Slet
 12. Hej.
  Vil høre om der er nogen der ved, om det er ok at komme valnødde-skallen med når man laver snaps.
  Jeg spørger fordi jeg er kommet lidt sent igang i år og nødderne jeg brugte havde grøn yderskal, men indeni havde de lavet den hårde skal. Jeg har kommet både den grønne skal + den hårde skal og nødden indeni i blandingen. (Brugte en nøddeknækker til at flække dem med)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jens-Erik

   Pas. Men jeg ved, at der findes en alternativ opskrift på valnøddesnaps, hvor du bruger de brune skaller fra de helt modne valnødder. Her skal man bare huske, at fjerne hinderne fra indersiden af skallen. Mon ikke at du godt kan tage den hårde skal med i denne omgang? Lav evt. et lille glas, eller sats hele butikken med en hel flaske snaps el. vodka og se om det bliver godt.

   Held og lykke!

   Mads

   Slet
 13. Hej Mads og tak for dit svar. Jeg "faldt" lige over dette som jeg syntes du/I skulle læse. Se under Frulund.dk:laver valnøddesnaps og se så nederst på siden punkt 4. Det giver mig da forhåbninger om at min bryg kunne gå hen og blive drikkelig en dag. Hilsen Jens-Erik

  SvarSlet
 14. Min valnøddesnaps puttede jeg 8 valnøder i til 1 flaske votka men den er blevet helt sort, hvordan filtrere jeg den, jeg har gjort det igennem kaffefilter
  hilsen jens

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jens
   Det du laver er en essens. Den skal du fortynde med vodka eller snaps. Jo mindre du fortynder den sorte essens, jo mere brun vil den blive. Du gør sådan set det helt rigtige ved at have en sort essens og filtrere den gennem et kaffefilter (der dog tager laaaaaang tid).

   Slet
 15. Jeg fortynder ikke mere 1:3-4, alt efter essens styrke.
  Jeg har lige fortyndet årets valnøddesnaps (udfra en essens der har stået ca 1 års tid), og den tegner virkelig lovende :-)

  SvarSlet
 16. Hej Mads.
  Har de sidste mange år drukket min svigerfars valdnøddesnaps med stort behag. Han fylder et glas med valdnødder (ca en 15-20 stk) og dækker så med vodka. Det står ca til midt i dec. og så filtrerer han det og det er så klar til at blande til drikbar snaps. Har nu prøvet selv i år og har lige filtreret det. Det ligner rent ud sagt en gang flydende alger, sådan grøn/grumset! Kan det komme til at se sådan ud eller hvordan med det?

  Mvh Dan

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dan
   Det er et meget almindeligt "problem", der faktisk ikke er et problem og er nemt at rette op på. Det skyldes med stor sandsynlighed, at der ikke har været meget ilt til snapsen. Jeg gætter på at du enten ikke har "luftet" din snaps hen over efteråret og at der ikke er meget frirum mellem overfladen af snapsen og låget på dit glas.

   Det løses nemt. Find endnu et glas og hæld noget af snapsen derover. Den kommende uge bruger du lige 30 sekunder hver aften på at åbne for lågene på dine to glas, kører en spiseske ned og rører godt og grundigt rundt i snapsen. Efter en uges tid kan du godt regne med at snapsen har den farve den skal have.

   Jeg har i øvrigt skrevet det samme på min facebookside. Du finder den her: www.facebook.com/MadsMadglad

   Slet
 17. Hej.

  Jeg har et par enkelte kommentarer til valnøddesnapsen:
  - min erfaring siger mig, at det vigtigste ved valnødderne man plukker er, at der ikke er nogen sorte pletter på skallen (det er råd og kan i værste fald blive den dominerende smag, hvis man ikke skærer det værste af med en urtekniv). Dog bliver det mere besværligt at skære nødden i kvarte, hvis man venter for længe. Jeg plejer at plukke dem sidst i juli.
  - Jo længere du lader den trække, jo bedre bliver den. Min Far, som jeg har lært kunsten af, lod sine essenser trække mindst 3-5 år før han filtrerede. De essenser man får ud af det, skal fortyndes i et forhold, der hedder 2-3 cl essens til en hel flaske (alt efter smag selvfølgelig). Dvs. 1 flaske essens bliver til 25-30 flasker snaps. Min hovedregel er: mindst et år, gerne 3-5 eller længere. Den ældste essens, jeg har arvet efter min far, er omkring 10 år, og den trækker stadig...

  SvarSlet
 18. Et par spørgsmål til de garvede.

  Betyder det noget om nødderne er høstet sidst i Juli frem for sidst i August, ud over de er svære at skære over ?

  Jeg satte en over midt i august, 5-6 valnødder til 70 cl vodka, den var blevet brun og jeg kunne svagt kigge igennem den, da jeg filtrerede 14 december (efter 4mdr), det er min fornemmelse at fortynding op til 6 gange er for meget. Jeg synes at 1-2gange passer nogenlunde så farven ca passer med en Cognac, gør jeg noget galt her, det er vel afhængig af hvor stærk en essens der er lavet ?.

  En anden satte jeg over midt i september, og ud over valnødder kom jeg en valnille stang i, den er blevet meget mørk, og er måske så knapt færdig endnu, og har en helt anden karakter end den første. Af denne har jeg taget en ganske lille mængde og justeret en lille prøve af det første bryg med, og det tegner rigtig godt :-)

  SvarSlet
 19. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 20. Hej
  I 2014 købte jeg et glas med valnødder i og som siden da er opbevaret i skan i stuen.
  Kan jeg godt si valnødderne fra og opbevare det som essens til senere blanding?
  Eller hvad gør Jeg?
  Mvh/Birte

  SvarSlet
 21. Jeg lavede en for 8 år siden hvor nødder og blade stadig er i.
  Den er helt klar og gyldenbrun.
  Er der en grænse for hvor længe nødderne kan ligge i før resultatet bliver skidt?
  Den smager fantastisk i øjeblikket.

  SvarSlet