torsdag den 11. august 2011

Revlingebærsnaps (Swurtbær)

Sammen med lyng vokser der som regel en lille bitte plante, der går så godt i et med lyngen, at man tror at det er den samme plante - det er det dog ikke. Der er tale om revling, som har nogle meget karakteristiske sorte bær som er fremragende at lave snaps på.

Det skal du bruge:
2 dl revlingebær
1 flaske smagsneutral snaps / vodka
Masser af tålmodighed

Sådan gør du:
Revlingebær - find dem blandt lyng
Først sørger du for at skylle dine indsamlede revlingebær og derefter tørrer du dem i 1-2 dage. Det gør du for at få den frygtede swurtbærmand til at forlade bærrene. Swurtbærmanden er en lille tæge som er meget meget bitter og kan ødelægge en helt flaske snaps. Derfor skal du hellere skylle bærrene en ekstra gang og lade dem tørre lidt længere for at være på den sikre side. Du kan også smide bærrene på bagepapir og i ovnen i en times tid ved 50 grader.

Når du regner med at swurtbærmanden er smuttet, så overhælder du bærrene med snaps/vodka og stiller glasset til side. De første par dage sker der ikke meget og sprutten vil stadigvæk være klar, men efter nogle dage, så begynder den flotteste røde farve at komme frem ved bærrene og hvis du modstår fristelsen til at ryste glasset, så vil du de kommende uger se hvordan farven stille og roligt stiger op i glasset og hvordan det bliver mere og mere intenst rødt ved bærrene.

Efter 6-12 måneder hælder du bærrene fra og stiller snapsen til modning i 1 år. Det er meget lang tid, men jeg garanterer dig, at det er ventetiden værd. Du kan jo samle lidt ekstra bær og lave to flasker og smage på den anden flaske når du bliver for nysgerrig.

5 kommentarer:

 1. Fandt og plukkede revlingebær i sommers (0713)( børmose klitplantage), men der har nok kun været 1,25-1,5 dl. , og så herefter en flaske smirnoff ovenpå. Har prøvesmagt for nylig, og synes bærsmagen er meget svag, og det mest "smager" af vodka med lidt flavour. ( den har dog taget noget farve...) Tror du jeg har brugt for få bær ? Eller skal jeg mon væbne mig med tålmodighed og se tiden an ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Kenneth
   Tålmodighed. Lad den trække i 6-12 måneder og lad den så modne i et år og smag så igen på den. Jeg lover dig at den er ventetiden værd!
   Mads

   Slet
 2. Tak for dit råd ! Jeg puffer den til hjørne i skabet, og lader sagerne vente ! Smiler

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lavede den selv på ovenstående metode til Svigermors store skepsis. Hun og hendes mand havde lavet en revlingesnaps, der trak kort tid og smagte vidunderligt, men lige pludseligt mistede den smagen. Hun troede ikke på at der kunne komme en snaps ud af at lade den trække så længe og modne så længe. Hun kom på andre tanker ;-)

   Slet
 3. Hvor skaffer du revlinge henne? Jeg ved at man godt kan plukke dem i Grønland, hvor man kalder dem for sortebær :)

  SvarSlet