lørdag den 4. juni 2011

BASIS - Vanille essens

Måske ikke så køn, men smager meget af vanille.
 "Smid den tomme vanillestang ned i noget sukker når du har taget kornene ud - så har du det dejligste vanillesukker". Jo jo - det er rigtigt nok. Men hvad så når man allerede har stukket en tom vanillestang i noget sukker og igen står med en tom vanillestang?? Man laver sgu da vanille essens!! Selve vanillestangen indeholder vanillin, som kan trækkes ud med vodka. Simpelt! Jeg sørger for altid at have noget stående, da jeg simpelthen ikke kan bage uden at der skal bruges MASSER af vanille!

Det skal du bruge:
1 tom vanille stang
1 dl vodka

Sådan gør du:
Skær den tomme vanillestang ud i mindre stykker, put den i et lille glas med låg og hæld vodka på. Ryst glasset nu og da. Efter ca. 8 uger er vanille essensen klar til brug. Brug den i desserter og bagværk som godt kunne bruge et skud vanillesmag.

Efter de 8 uger sigter du stykkerne af vanillestang fra. Du kan også evt. smide en ny stang vanille ned til essensen og hælde noget mere vodka på. Bare vent nogle uger og så er styrken af smagen tilbage. Hvis du nu bare gerne vil have vanille essens, så behøver du ikke vente på at du har en tom vanille stang. Bare flæk en stang ned i noget vodka - det gør intet at kornene er med.

2 kommentarer:

 1. Hej
  Jeg foretrækker at bruge ren vanilje i min bagning men har efterhånden så mange vaniljehylster i min "vaniljesukker", at der er mere vanilje end sukker, som er mættet nok til at det kan bruges som ægte vare, hvad det så end er.
  Tænkte at skille vaniljehylstrene fra sukkeret og bruge dem til essens efter din opskrift.
  Hvad siger du?

  hilsener
  Jerzy

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en god ide. Det eneste jeg bekymrer mig lidt om, er at der uundgåeligt vil sidde noget sukker tilbage på vaniljestangen. Og så på den anden side. Hvis det bliver en sød vanilje essens, så har du nogle glimrende vaniljeshots, der vil fungere perfekt til en dessert! Skriv tilbage hvordan det går!
   Dbh
   Mads

   Slet