onsdag den 29. juni 2011

Perikonsnaps

Perikonsnaps lavet på Læsø 2010
I sidste uge flyttede Hustruen, Datteren og jeg en etage op til en noget bedre lejlighed (og køkken ikke mindst!) og i den forbindelse fik jeg et dejligt gensyn med flere snapse som har stået godt gemt i længere tid. En af dem er min perikonsnaps og lige nu er tidspunktet til at lave perikonsnaps.

Prikbladet perikonblomster
Faktisk er det ved at være lidt for sent. Et gammelt råd om perikonsnaps er at blomsterne skal plukkes på en tidlig Skt. Hans morgen for at man skal få det bedste ud af snapsen. Når det lige præcist skal være Skt. Hans morgen, så er det fordi at perikon på engelsk hedder St. Johns Wort (altså Johannes Døberen og hans festdag er Skt. Hans). Senere har man fundet ud af at perikon kan have en gavnlig effekt mod depression.

Det skal du bruge:
1 kop næsten udsprungne perikonblomster, eller lige udsprungne blomster
1 flaske neutral snaps/vodka
eventuelt en kvist strandmalurt

Sådan gør du:
Pluk blomsterne og læg dem i et henkogningsglas. Vær opmærksom på at der ikke kommer noget grønt med ned. Hæld en flaske snaps/vodka på og lad det stå og trække i 3-4 dage. Hvis det trækker i længere tid, f.eks. en måned, så får du en essens som skal fortyndes kraftigt.
Allerede efter få sekunder skifter alkoholen farve
Når trækketiden er overstået, filtrerer du blomsterne fra med et kaffefilter og lader snapsen hvile i en måneds tid. Du kan godt drikke snapsen med det samme, men prøv at lave en ekstra flaske og gem den i nogle år. Det vinder den kun på! Hvis du har adgang til strandmalurt, så brug en enkelt kvist som du lader trække i snapsen i 15 minutter efter du har filtreret blomsterne fra - men husk, kun 15 minutter!
Perikonsnapsen får en meget flot rød farve, som med tiden bliver mere brunlig.

3 kommentarer:

 1. Hej

  På dit billede af blomsterne i snapsen er der grønt med (bægeret, tror jeg det hedder). Er det OK?

  Mvh. Hans Chr.

  SvarSlet
 2. Hej ved du hvilken farve snapsen afgiver hvis man bruger tørret perikon?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den bliver mørk okker
   Når den laves på frugterne

   Slet