fredag den 3. juni 2011

Kylling i Römertopf

Introen til den her ret er lidt pinlig. Og egentligt handler den slet ikke om selve retten eller råvarerne. Den handler om værktøjet - om min Römertopf. For små 10 år siden, faktisk lige inden jeg startede på mit studie, fandt jeg en Römertopf i min lokale Netto på Ama'r til en 50'er. Jeg havde forinden læst om Römertopf, men var underligt nok indtil da ikke stødt på den i min opvækst, hverken i barndomshjemmet eller hos mine bedstemødre.

Nå, jeg fandt den Römertopf til en 50'er i Netto. Hjemme i lejligheden røg den ind i et køkkenskab. Og der stod den så indtil jeg flyttede fra lejligheden efter fem år. Faktisk røg den ned i en flyttekasse og levede der gennem de næste to flytninger indtil jeg genfandt den da vi flyttede til 2900 Happiness. Og for pokker det har været en fejl, at den har været gemt væk i så lang tid! Specielt fordi Hustruen og jeg er blevet særdeles glade for simremad de sidste tre år.

Nå, væk fra formen og til indholdet! I en af mine lokale Nettoer har de hele økokyller i deres sortiment. De koster 130 kr. Jeg synes det er lige i overkanten og det synes flere andre af de lokale åbenbart også, for de får dem aldrig solgt. Det resulterer i at de altid bliver sat ned til under halv pris et par dage inden sidste salgsdato, så 60 kr for en stor økokylle og så står den på Römertopf-kylle hjemme hos os!

Hvis du ikke har en Römertopf, så kan du som sådan godt bruge en stor støbejernsgryde med låg, men jeg vil anbefale at du anskaffer dig en Römertopf.

Det skal du bruge:
1 stor kylling
1 lille bakke champignon
1 løg
3 fed hvidløg
4 gulerødder
3-4 kartofler
timian
salt og peber
smør

Sådan gør du:
Start med at fylde Römertopf'en med vand og sæt den til side. Römertopf'en trækker vand ind i sig og det er med til at tilberede det som du putter i den. Tænd for ovnen på 250 grader.
Vand i Römer'en
Over til fyldet - rengør dine champignons og skær dem i kvarte, hvis de er store, og steg dem på en pande. Når de er næsten færdige smider du løget, som er skåret i kvarte, på panden sammen med hvidløgene og lader dem stege med i et minuts tid. Til sidst smider du to gulerødder som er skåret i mindre stykker på sammen med en dusk frisk timian. Hvis du ikke har frisk timian, så brug en tsk tørret.
Fyldet til kyllingen
Gør kyllingen klar. Gnid indersiden af kyllingen med salt og peber og prop fyldet ind i kyllingen.

Inden du lukker kyllingen med kødnåle, så er der lige en ting du skal gøre! Kyllingens brystkød har en tendens til at blive lidt tørt når det bliver tilberedt. Det kan du undgå, hvis du lige putter noget smør ind under skinnet på kyllingen. Brug evt. en spiseske til at skabe en lomme og placere flere klatter smør mellem skin og kød!
Fyld ned i kyllingen
...og en gang smør under frakken
Ta' kartoflerne og de to sidste gulerødder og skær dem ud i mindre stykker. De skal være sår'n ca 1,5 cm, men det vigtigste er at de er nogenlunde lige store. Smid dem i bunden af Römertopf'en som du naturligvis lige har tømt for vand og placer kyllingen ovenpå gulerødderne og kartoflerne. På den måde er kyllingen lige løftet lidt og står ikke og steger i sit eget fedt. Slut af med at give kyllingen en gang salt, peber og evt. timian inden du smider låget på og sætter hele herligheden i ovenen i ca 2 timer.
Grøntsager til at løfte kyllingen lidt
Salt, peber og timian inden kylle ryger i ovnen
Det færdige resultat
 I bunden sammen med grøntsagerne kommer en blanding af en bouillon og fedt fra kyllingen. Principielt kan du godt fjerne fedtet og bruge bouillonen til en sovs. Jeg vil dog anbefale noget andet.

Tilbehør
Hvis du blev inviteret til Römer-kylle gos mig, så skulle du have noget surt til den her kylling. Et oplagt valg vil være agurkesalat eller en gang rabarberkompot. Derudover ville jeg servere en gang gammeldaws kartofler med en smørsovs.

Sidste gang jeg lavede denne kylling lavede jeg den dog med en grøntsagssovs som Hustruen og jeg er blevet ret glade for. Den skal du få opskriften på snart!

FØLG MADS MADGLAD PÅ FACEBOOK
Klik på billedet og tryk på "synes godt om" 
https://www.facebook.com/MadsMadglad

7 kommentarer:

 1. Det ser skønt ud! Jeg kan også anbefalede rabarberpickles til kylling - det smager rigtig af sol og sommer :-)

  SvarSlet
 2. Nu har jeg og min ven Rune prøvet at lave hele vores aftensmad efter den her opskrift. Vi har ikke smagt det endnu, men det dufter fantastisk. Jeg skal nok lige give en update på min egen blog, da det bliver færdigt :)

  SvarSlet
 3. Du må hellere lige opdatere din opskrift da man ikke skal tænde ovnen på de 250 grader før det hele er klart, du må jo ikke sætte en stegeso i en varm ovn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må min stegeso jo være lavet af noget helt specielt materiale for den er stadigvæk hel efter adskellige gange at være kommet direkte ind i en varm ovn. :-)

   Slet
 4. serverer du fyldet fra kyllingen sammen med kyllingen? :)

  SvarSlet