Hyldeblomsterne står flot og fuldt udsprungne i disse dage og der er masser, som snakker om hyldeblomstsaft og at den sammen med en sval hvidvin bliver åhhhhh så dejlig... Ja ja, fint nok med den tøseudgave! Lad mig introducere dig til dens hårdslående fætter; hyldeblomst snapsen!!
Det skal du bruge:
4-6 store skærme hyldeblomster
1 flaske vodka/snaps uden smag
Sådan gør du:
Det er en smule besværligt, men først befrier du hyldeblomsterne for den grønne stilk (og eventuelle insekter). Put blomsterne i et stort henkogningsglas og hæld vodka/snaps på. Lad det stå i 2-4 dage, sørg for at smage på snapsen undervejs.
Nogle snapse vinder meget ved at blive "glemt" i en periode, hvor de udvikler mere karakter og smag. Sådan er det ikke med hyldeblomst snapsen. Den drikker du med det samme, gerne i en battle med saft-hvidvin-tøsen.
BONUS INFO: Der findes folk, som snakker om at hvidvin-hyldeblomst og hyldeblomst snapsen har en bastard kusine fra England, som er lavet på samme måde som hyldeblomst snapsen, men med gin. Desværre er det ikke en version,
FØLG MADS MADGLAD PÅ FACEBOOK
Klik på billedet og tryk på "synes godt om"
Uh, godt jeg så det her indlæg - har nemlig selv lavet sådan en portion i onsdage. Troede det skulle trække med blomsterne i meget længere. Jeg sier den i aften så. Tak for tippet :-)
SvarSletGenialt! Jeg har selv lige kastet mig ud i hyldeblomstsaften for første gang i år. Måske jeg skulle kaste mig over snapsen også. Har tidligere lavet ca. samme nummer men bare med friske sommerfugter (jordbær, hindbær, og lign.), sukker og vodka. Det smager som slik... med procenter i :)
SvarSletHyldeblomstgin har min moster prøvet - og jeg må sige at jeg normalt ikke er særlig meget til gin, men med smagen af hyldeblomst glider det meste ned ;)
@Malou - min erfaring siger mig at det er bedre at være forsigtig, så snapsen ikke ender med at blive for bitter og jeg har endnu ikke haft en portion til stå mere end 4 dage inden den har ramt den rette smag for mig. Jeg vil heller ikke afvise at størrelsen og mængden af nektar i de store skærme jeg har brugt har influeret på trækketiden. Smag dig frem! :-)
SvarSlet@Anna Banana - shhhhh... nu skal du ikke sige det her til nogen, men hvis du nu laver en ordentlig portion hyldeblomst snaps på vodka, så kan det være at der meget snart også kommer en hem'li-nem'li' opskrift på en hyldeblomst likør ;-)
Dejlig opskrift, jeg går ud fra at blomsterne skal fjernes HELT fra stilken, sådan at der kun er det lille fine blomsterhovede tilbage. Det er i hvert fald hvad jeg lige har gjort, så nu venter jeg spændt på resultatet.
SvarSletHej Anonym,
SvarSletDet er nemlig rigtigt. Det er hele stilken som skal fjernes, hvis man vil undgå det bitre fra stilken. Det er et besværligt arbejde, men det betaler sig i sidste ende! :-)
Jeg havde ikke nok vodka så har spædet op med hvidvin, det er da et forsøg værd.
SvarSletHej Helene,
SvarSletAvs, den var ikke god...
Når man laver snapse, så er det alkoholen som trækker olier (hvor smagen er) ud af det emne man laver snaps på og dét er en større videnskab. Hvis alkoholprocenten er for høj eller emnet trækker i for lang tid begynder alkoholen at trække bitterstoffer ud af emnet. Er alkoholprocenten for lav, så trækkes der ikke olier ud og du risikerer at der går en gæring i gang. Derudover er pointen med at benytte vodka eller smagsneutral snaps at det er den rene smag man hiver ud af sine emner. Hvidvin har jo smag og er lav i alkoholprocent. En anden gang ville jeg kraftigt overveje enten at vente med at sætte en snaps over eller tage ned til nærmeste discountbutik og købe noget mere vodka.
Jeg håber alligevel at det går godt for dig. Meld lige tilbage.
Hej Mads! Jeg har lige siddet og pillet hyldeblomster af til snapsen, og kom til at tænke på, om man måske kan pille blomster af og tørre dem til senere brug? Er spændt på svarret! På forhånd tak!
SvarSletHej igen Mads! Har lige været inde og "snuse" på nogle andre sider. Du skriver at den har kort levetid, men der er andre der skriver at den bliver bedre af lagre. Andre skriver også 1 hel uge på til trækketid med blomsterne før filtrering
SvarSletSkal snapsen stå på køl mens blomsterne er i alkoholen?
SvarSlet@Mona - Hvis du havde spurgt mig om bær og frugter ville jeg ikke have været det mindste i tvivl. Bær og frugter har et stort vandindhold og vand gør ikke noget godt for en snaps. Dét man gør man man laver en snaps, er at trække de smagfulde olier ud af de emner man laver snaps på. Når det kommer til blomster, så tror jeg at det bedste resultat er at bruge dem med det samme, så du får det fulde udbytte af olier og den nektar, der er blomsterne. Jeg tror også at kronbladene, hvor der sidder meget olie i vil falde af, hvis du prøver at tørre dem. Ang. lagringstid, så har jeg også læst at der er nogen som mener at snapsen vinder ved at lagre. Jeg er ikke enig. Jeg tager altid en lille prøve fra i en lille flaske når jeg laver en ny snaps og gemmer den. Den vender jeg tilbage til mindst en gang om året og smager om den er blevet bedre. Den ældste hyldeblomstsnaps jeg har er 4 år og jeg synes ikke at den har udviklet sig til det bedre.
SvarSletAnonym - Jeg stiller aldrig mine snapse i køleskabet mens de trækker smag. Men jeg stiller dem mørkt og ikke for varmt. Eneste undtagelse er min valnøddesnaps som står i vindueskarmen i en uge inden jeg stiller den mørkt.
@Mona - lige for at slutte den med trækketiden. Jeg bruger en tommelfingerregel om at snapse på blomster maks trækker i fire dage, men understreger at man skal smage undervejs. Ikke store glas, men bare smage på hvordan smagen har udviklet sig. Det skyldes at hver plante er forskellig, selv indenfor samme art. Det er også et spørgsmål om hvor meget nektar der er tilbage i blomsten, hvordan jorden er, hvor meget sol der har været. Grundregelen er: smag undervejs og stop når du er tilfreds.
SvarSlethej hvor lang tid er det optimalt,at blomsterne skal ligge i inden, man sier dem fra??.Det er fordi at jeg er igang med at lave en portino selv og de har været i i to dage. Så mit spørgsmål er om jeg jeg skal tage dem op imorgen Hilsen Henrik
SvarSletHej Henrik,
SvarSletPersonligt lader jeg ikke blomster trække mere end fire dage. Jeg smager undervejs på snapsen og når den rammer en smag jeg synes om, så sier jeg blomsterne fra.
Når det er svært at sige præcist hvor lang tid der præcist skal gå, så er det fordi der er mange faktorer, der spiller ind. F.eks. hvor meget nektar, der er tilbage i blomsterne, hvor mange blomster der er osv. Smag undervejs og stop når smagen passer dig - man kan også risikere at vente for længe og dermed få en mere bitter snaps. Det er "charmen" ved kryddersnapse - man får aldrig helt den samme snaps. Lad dine smagsløg bestemme hvornår nok er nok :-)
Hej , skal til at forsøge mig med hyldeblomstsnaps. Hvis jeg laver noget nu , kan det så gemmes til jul ? Vi har nemlig en hyggelig tradition med at der skal en ny snaps til hver år og synes jo det kunne være sjovt med en af hyldeblomst:-) mvh Heidi
SvarSletHej Heidi
SletDu kan sagtens lave din hyldeblomstsnaps nu og så gemme den til jul. Når du laver snaps, så skal du være opmærksom på to perioder, nemlig trækkeperioden og lagringsperioden. Groft sagt, så er trækkeperioden den tid, hvor din alkohol trækker smage ud af dine emner (her hyldeblomsten). Den tid skal du overholde. Når du så har taget dine emner ud, så begynder lagringsperioden, hvor smagen udvikler sig over tid. Du kan derfor opleve, at din snaps udvikler sig i smagen inden du drikker den til jul.
Jeg har en hyldeblomstsnaps stående, der er to år gammel i disse dage. Den dufter og smager stadigvæk tydeligt af hyldeblomst, så bare se at komme i gang og nyd smagen af den tidlige sommer til jul. Enjoy!
Nu er jeg gravid og ikke drikker. Laver snapsen til en veninde. Har lavet den på vodka, men synes den lugter meget sprittet, skal den det?
SvarSletHvis den dufter mere sprittet end før du startede, så er der nok noget galt. Dengang Hustruen var gravid, blev hendes lugtesans skærpet markant. Kan det være dét, der er tilfældet her? Normalt ville jeg sige at du skulle smage på snapsen, men hvis du ikke drikker, så bliver det svært...
SletLyder dejligt. Tilsætter du også sukker ?
SvarSletNej, ikke til denne snaps. Jeg laver en hyldeblomstlikør, hvor jeg tilsætter en masse sukker. Husk, du kan altid prøve dig frem til det resultat, der passer dine smagsløg bedst.
SletJeg har gennem flere år lavet hyldeblomst saft med appelsin i stedet for citron, og når det er filtreret, hælder jeg vodka/klar snaps over massen oplader det stå i køleskabet 2-3 uger inden jeg filtrerer igen. Det er alletiders julesnaps!
SvarSlet