torsdag den 2. juni 2011

Kirsebærlikør



Julen varer lige til påske... ja, og hos mig starter forberedelserne til næste jul nu!! I 2900 Happiness er det nu muligt at få kirsebær og det er for mig startskuddet til julen 2011!! Det er nemlig ved at være tid til at lave årets kirsebærlikør til risalamanden. Opskriften og ingredienslisten er nem at huske.

Du skal bruge:
700 g kirsebær
700 g sukker
1 flaske vodka (70 cl)

Sådan gør du:
Jeg starter med at fjerne de dårlige kirsebær. Derefter fjerner jeg stenene, selvom du ikke behøver gøre det. Forklaring følger senere! Herefter putter jeg kirsebærene ned i et stort henkogningsglas (mindst 2 l), putter sukkeret ved, ryster, og hælder vodkaen ned til sukker og kirsebær og ryster grundigt. That's pretty much it...

Kirsebær uden sten
Sukker ned til kirsebærrene
Ryst den hver dag indtil sukkeret er opløst
Stil dit glas et mørkt sted, men samtidig også et sted, hvor du kan komme til det hver dag. Hver gang du kommer forbi glasset, så ryster du det lige. Det gør du en gang om dagen indtil du kan se at al sukkeret er opløst. Når det er det, så sætter du bare glasset helt væk et mørkt sted, hvor det så står i mindst to måneder og maksimalt seks måneder inden du filtrerer kirsebærrene fra, filtrerer likøren gennem et klæde og hælder kirsebærlikøren på passende flasker. Enten på én stor flaske så du kan lagre den i nogle år eller i flere mindre flasker, så du kan hente credit hos venner og familie, som kan få en lille flaske i pre-julegave!

Hvis du gør det nu i juni, så passer det meget godt med at du kan filtrere kirsebærrene fra omkring 1. søndag i advent, så kirsebærlikøren kan nå at lagre lidt uden krisebær inden du med stolthed i stemmen kan hive en flaske frem juleaften og bekendtgøre overfor familien at "denne har jeg skam lavet selv i sommer med henblik på denne aften".

Tilbage til stenene og hvorfor du ikke skulle smide dem ud! Jeg har fundet ud af at man kan bruge kernerne inden i stenene til at lave en kraftig essens, som smager meget som mandel. Denne essens kan du f.eks. tilsætte til din kirsebærlikør, hvis du vil have noget bitterhed i likøren.
Rengør stenene og tør dem
Sådan gør du:
Rengør stenene og tør dem. Tag en nøddeknækker, en tang eller noget andet som du kan åbne stenene med. Kernerne tager du og putter i et glas, hvor du hælder ca. tre gange så meget vodka på som der er kerner. Stil glasset et sted hvor du kommer hver dag. Sørg for at ryste glasset hver dag i en uge. Når den uge er gået, så filtrerer du kernerne fra og begynder at lagre essensen i 6-9 måneder. Du skal ikke blive bekymret over at vodkaen hurtigt bliver hvid og grumset. Når du lagrer essensen vil der komme en masse bundfald som du ikke er interesseret i. Når essensen er klart opdelt i bundfald og klar essens, hælder du forsigtigt den klare væske fra bundfaldet. Brug evt. en pipette eller et sugerør til den sidste væske. Jeg blander i forholdet 1:15 med denne essens. Hvis du mindsker blandingsforholdet, så bliver smagen naturligvis mere stærk.

Sten til venstre, kerner til højre
Vodka på kernerne, ryst en gang om dagen i en uge, fjern kernerne efter en uge og lagres i 6-9 måneder

23 kommentarer:

  1. Det skal da så meget prøves! Én ting er at hive en hjemmebrygget limoncello frem fra barskabet - men det stikker nu nok ikke en hjemmelavet kirsebærlikør...

    SvarSlet
  2. kan så oplyse at 1 hvidløgspresser, er genial, til at knække kirsebærkernerne ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. spændende! og det med hvidløgspresseren virker rigtig godt

      Slet
  3. Man kan også gøre det super nemt. Tag hele kirsebær med sten, lidt mindre sukker (omkring 400 g.) ellers samme mængde. Så har man en likør med mandel/kirsebær smag. Pragtfuld jule ting

    SvarSlet
  4. mmmmm.... så står der en "flaske" kirsebærlikør og trækker til juleaften. Mange tak for opskrift

    SvarSlet
  5. tænker at kirsebær kernen er giftig, den indeholder da cyanid som smager bittert så er der ikke risiko for forgiftning hvis man har mange kerner? Se dette link om kernerne http://connery.dk/madvarer-du-ikke-vidste-var-giftige.79631.html Blot en lille bekymring jeg ville lufte.

    SvarSlet
    Svar
    1. Bekymringen er som sådan reel nok. Men man skal drikke meget koncentrerede mængder eller meget store mængder kirsebærlikør/snaps for at det bliver direkte farligt. Ikke at jeg skal nedgøre din bekymring, men hvis man drikker store mængder vand indenfor kort tid kommer man også i livsfare.

      Slet
    2. Løsningen er at lægge stenene i finsprit. Cyankalium er ikke opløselig i ethanol, det er smagsstofferne derimod.
      Forresten er det ikke nødvendigt at knække kernerne. Det tager bare 6-8 ugers trækket.

      Slet
  6. Man kan tage kirsebærrene og dyppe i mørk chokolade og servere som voksenkonfekt

    SvarSlet
  7. hvilken vodka er bedst at bruge?

    SvarSlet
    Svar
    1. Bare brug den billigste fra Netto, Aldi eller Fakta.

      Slet
  8. Kan sure kirsebær bruges?

    SvarSlet
  9. behøver man at bruge sukker?
    Er der ikke nok sødme i bærrene?

    SvarSlet
  10. Hej Mads. Kan man bruge bærerne efterfølgende til at lave kirsebærsaucen til risalamanden - og har du i så fald en opskrift? Mvh Lykke

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lykke
      Jeg ville hellere bruge friske kirsebær fremfor dem her, der har fået suget kraften ud af sig.

      Slet
  11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  12. Hej Mads
    Når essensen er færdig, kan man så bare hælde den over i en hele flaske likør ( hvis det er blandingsforholdet 1:15) så det er blandet på forhånd når man skal servere det?
    Og kan essensen godt lagre længere tid end 6 måneder?

    SvarSlet
  13. Hej Mads.

    Ved ikke om du kommer til min kommentar, men vil lige høre om man kan kirsebær der har været frosset, til at lave sådan en likør?

    Med venlig hilsen

    Frk Toft

    SvarSlet
  14. Man kan sagtens bruge frosne bær. Det gør jeg altid

    SvarSlet
  15. Hej Mads
    Jeg er i gang med at lave kirsebærlikør og vil selvfølgelig gerne gemme kirsebærene, når de bliver siet fra. Jeg er bare i tvivl om hvordan jeg skal opbevare dem, når lagen er hældt fra? Hvorda kan de holde sig?
    Har du en ide?
    Vh Heidi

    SvarSlet